Асен Блатечки: Не е нормално, ако не получиш никакви критики към работата си

През 2012 година Б.Т.Р. представиха песента си „Защо“, а Асен Блатечки участва във видеоклипа към нея. Пет години по-късно рок групата подготвя нов албум, като този път актьорът не участва във видеоклипа към първата песен от него – „Моята сила“, а го режисира. Екипът ни имаше удоволствието да се срещне с него и да поговорим за успехите му като режисьор…

Поздравления за поредния ти режисьорски дебют! Доволен ли си от видеоклипа към новия сингъл на Б.Т.Р.?

Благодаря! Ще бъда напълно честен с вас. Можеше да стане по-добре. Въпреки шегите по време на снимките екипът се справи много добре. Те направиха всичко, което поисках от тях, така че всичко беше наред.

Сега, когато изгледа клипа още веднъж, забеляза ли нещо, което би искал да промениш в него?

Изключително много неща. Само че ситуацията беше такава, че трябваше да сме готови за определен срок от време и да разкажем определена история.

Обикновено песните говорят чрез текста си. Видеоклипът, който режисира, какво казва?

Много исках да постигна тип разказ, в който всеки да може да си доразкаже историята и да си я прочете по свой начин, защото има заложени опорни точки на историята, но тя не е подробно разказана. Идеята е всеки зрител да може да се припознае в нея и да може да си я разкаже сам. Смятам, че до известна степен успях.

Това не е първият път, в който работиш заедно с група Б.Т.Р. …

Със сигурност няма да бъде и последният! (смее се)

Какви трудности имаше при снимките?

С тях нямах никакви проблеми! Те са ми близки приятели. Обадиха ми се с абсолютно ясна идея какво точно искат от мен, след което ме оставиха аз да си свърша работата по клипа – аз да го заснема, аз да го монтирам заедно с монтажиста ми, с когото монтирахме и „Бензин“. Всъщност голяма част от екипа, с който работихме по „Моята сила“, е екипът на „Бензин“, защото Б.Т.Р. много искаха клипът да има същото излъчване като филма.

Като спомена „Бензин“, по твои наблюдения как беше приет той у нас?

„Бензин“ е най-гледаният филм за последните 6 години в България. Освен това излязохме по кината заедно с „Пришълецът: Завет“ на Ридли Скот и „Крал Артур: Легенда за меча“ на Гай Ричи, а ние имахме повече зрители от двата филма, взети заедно. Единственият филм, с който не успяхме да се преборим, беше „Карибски пирати: Отмъщението на Салазар“ на Йоаким Ренинг и Еспен Сандберг. Но ние няма как да се преборим с него – филм с 250 млн. долара бюджет… просто няма как да стане. „Бензин“ излезе в края на пролетта и беше изгледан от 100 000 зрители, което е почти двойно повече от зрителите на новия филм на Люк Бесон (б.а. „Валериан и градът на хилядите планети“). Наистина много се радвам!

Вероятно си получил и критики?

Разбира се, и то много. Но това е напълно нормално. По-скоро не е нормално, ако не получиш никакви критики. Аз не приемам всяка, но чувам какво ми казват. Опитвам се да си обясня защо е тази критика и дали за мен тя има някакъв смисъл. „Бензин“ е жанров филм и аз няма как да се вслушам в критиката на зрител, който очевидно не разбира историята, която се опитвам да разкажа.

В този ред на мисли ще има ли „Бензин 2“?

Не мога да кажа със сигурност. Водят се разговори да се направи продължение. В същото време аз не съм сигурен дали искам да го направя. Със сигурност искам да продължа да правя филми с този екип, но не съм убеден, че трябва да бъде продължение на „Бензин“. Може да бъде друга история със същите актьори, а ако измислим сценарий, би могло да бъде продължение и на „Бензин“, но към този момент наистина не знам.

ИНТЕРВЮ: МАГДАЛЕНА ГЕОРГИЕВА

ФОТО: ИВЕЛИН СОЛАКОВ

Публикувано в списание HELLO! България брой 11 (163).

Всички права са запазени!

Redaktor2 Author