Остани свързан

Абониране

Абонирайте се и получавайте Hello!Bg

абонирай се

Бойка Велкова режисира спектакъла "Цветът на дълбоките води"

15.06.2017

Актрисата от Народния театър Бойка Велкова започна репетиции за новото представление „Цветът на дълбоките води”. Освен че участва в него, тя е и режисьор на спектакъла, чиято премиера ще бъде на 13 и 14 октомври на Сцена на IV етаж в Народния театър. Това е режисьорски дебют за Велкова, която играе на сцената на театъра и в представленията „Пътят към Афродита”, „Козата или коя е Силвия?”, „Две” и „Дългият път на деня към нощта”.

Музиката за „Цветът на дълбоките води” ще бъде композирана и изпълнена от виртуозния Теодосий Спасов, а в него освен Бойка Велкова, ще блестят и звездите на театъра Емануела Шкодрева, Вяра Табакова, Ева Данаилова и Павел Иванов. Автор на пиесата е младият драматург Оля Стоянова – носител на множество награди и “Аскеер” за пиесата “Покана за вечеря”.

„Цветът на дълбоките води” е спектакъл, който изправя на сцената два изключителни женски исторически персонажа – кралица Елизабет Първа и Мария Стюарт. Тези две силни и харизматични жени никога не са се срещали очи в очи, но дълги години, докато се борят за надмощие и си оспорват една и съща корона, те си пишат писма с мили обръщения „скъпа сестро“, „любяща моя посестримо“, „милостива братовчедко“. Текстът използва реални исторически факти, цитира реални исторически събития и исторически фигури.

Включени са откъси от писмата, разменени между Елизабет Първа и Мария Стюарт. Всичко останало е изследване на женската сила – на способността да обичаш и да се жертваш, да бъдеш добър политик в едно несигурно време.

Мария Стюарт и Елизабет I са жени, които са като огледални образи една на друга – едната е по-силна, другата е по-слаба, едната е по-женствена, другата е повече войн, но и двете си приличат по това колко са самотни.

Сценографията и костюмите са на Тита Димова, а драматург е Роза Радичкова. Втори асистент-режисьор е Ренета Икономова.

Снимки: Божидар Марков


Анкета