Остани свързан

Абониране

Абонирайте се и получавайте Hello!Bg

абонирай се

Какво се случи през последни 20 години в ефира на УТИ

17.05.2017

Водещият празнува юбилей в ефира на БНТ. Отбеляза го подобаващо с парк-парти, но каква е равносметката?

 

ИСТОРИЯ ВЪВ ФАКТИ

Първото българско телевизионно кулинарно редаването „Вкусно" излиза в ефира на БНТ през 1996 г., без конкуренция, превръщайки се в тотален лидер, а водещият - в любимец на българския зрител и емблема на кулинарните формати до днешния ден. На практика, това е първото предаване, реализирано от външен продуцент, (“Oldschool”/ ex CIA Ltd) в България.През годините „Вкусно" няколко пъти сменя своята визия и време на излъчване, като от 2014 г. се излъчва в най-успешния си досега вариант - 7-минутния формат на „Бързо, лесно, вкусно - Рецепта на деня". В него Ути приготвя една рецепта, изброявайки точните стъпки и акцентирайки върху малките трикове и тънкости, които биха превърнали всеки любител готвач в майстор, а водещият успява да съчетава забавление и готвене. В „Бързо, лесно, вкусно” са гостували най-различни и интересни гости от България и чужбина, всички посланици в България, министър-председател и много други, защото храната кара хората да говорят на един и същи език.На 19.04.2014 по БНТ стартира и лайфстайл предаването „Животът е вкусен с Ути Бъчваров” - единственото кулинарно толк-шоу в българския ефир с популярни гости с интригуваща история. Предаването показва на зрителите и пътешественика Ути, като представя пътуванията му по света и в България, както и гостуванията му при новодомци, за които той организира кулинарен празник. Всеки епизод показва различните измерения на вкуса, не само в кулинарно отношение, припомня интересни събития и личности и носи полезна информация.Водещият често експериментира

Идея на Ути е проекта „Вкусната България", която популяризира качествените български храни и призовава българите да предпочитат продукти – родно производство. Категоричен е, че всичко, с етикет БГ, е създадено с лоялност към клиента.

Вкусната България" провокира кулинарните пътувания на Ути. Екипът на предаването е желан гост на множество празници по градове и села из цялата страна. Епизодите, заснети по време на тези пътувания, представят освен рецепти от всички краища на страната, но и бита, традицията, историята на населеното място-домакин. Бъчваров е човекът, който популяризира кулинарното изкуство в страната със своите непрестанни участия и обиколки из различните региониПрез 2005 г. Ути Бъчваров създава своят уникален пътуващ кулинарен театър - специализирана сцена за изнасяне на кулинарни шоу спектакли, която е мобилна и може да бъде инсталирана в най-различни пространства. Целият кулинарен спектакъл е организиран така, че всичко да се случва пред очите на зрителите, за да разберат, че магията на храната е във вкусните продукти, в голямата усмивка, с която Ути заразява и, разбира се, в желанието на публиката да похапне вкусно.В плановете на Ути е разширяването на кулинарния тетър и превръщането му в пътуваща кулинарна академия, с която да обикаля не само България и да обучава хората в удоволствието от бързото, лесно и вкусно готвене.

Ути Бъчваров е чест гост на ученици от професионалните гимназии по хранене и туризъм в страната.Уникалните съдове и съоръжения, с които Ути готви са негово изобретение (той е завършил техникума „Киров“):

  1. Най-големият тиган;

  2. Огромен казан, точно копие на този в магерницата на българския манастир в „Света гора“, изкован на ръка, а капакът му се вдига със специален кран;

  3. Огpомно баpбекю, което представлява истински подвижен месарски цех; високо е 5 м и тежи 2 тона, за едно зареждане са необходими 50 кг въглища; изработката е отнела близо 1 година; огромната машина е изработена в стил индустриалната революция през ХІХ век; снабдена е с машини за мелене и бъркане на месо;

(Ути нарича тези съоръжения своя „триптих“)

Готви с уникални еднометрови черпаци.За Ути Бъчваров

Първият водещ на готварско предаване в България, е завършил НАТФИЗ, е и сред малкото известни личности у нас, който не е сменял попрището си и винаги е бил изцяло посветен на своята страст - кулинарията. Никога не си е позволявал да се „титулова“ с актуалното в последните години „шеф“. („Аз, както знаете, съм завършил ВИТИЗ и чувството ми за хумор не ми позволява да се нарека „шеф", смята Ути.)

Петър Бъчваров (Ути) e роден на 01-ви Март 1970 г. в София.

Майка му, Галя Бъчварова е директор на Телевизионният театър в БНТ от момента на неговото създаване през 1960 г. до 1990 г. Неговият дядо Стоян Бъчваров е един от най- големите български актьори. Драматичният театърът във Варна носи неговото име.

Петър Бъчваров е участвал в няколко игрални филма.

Ути е автор на няколко книги, сред които: „Как отслабнах с 50 килограма”, „Пътешествие из страни на орли и замъци“ съвместно с проф. Николай Овчаров, „Вкусно – Рецептите на Ути“ и поредицата „Животът е вкусен с Ути Бъчваров“.

В продължение на 6 г. е бил водещ на предаване за лов и риболов по Българско национално радио. Ловът е негова голяма страст и повод да обиколя света. Почитател е на сноуборда, баскетбола, снукърса, тениса и дайвинга.

Гмуркал се е на различни места по света – от водите около п-в Камчатка, до Карибите. Край бреговете на Судан е бил на мястото, където през Втората световна война е потънал кораб „Умбрия“ , превозващ муниции и техника за италианските военни.

Неговото любимо хоби е ДОБРАТА КОМПАНИЯ.

Определя себе си като "ЛОВЕЦ НЕ НА ТРОФЕИ, А НА ПРИЯТЕЛИ!" 


Анкета