Остани свързан

Абониране

Абонирайте се и получавайте Hello!Bg

абонирай се

ИНТЕРВЮ: ХИПНОТИК – когато красотата е музика или музиката е красота

07.02.2017

ИНТЕРВЮ: ХИПНОТИК – когато красотата е музика или музиката е красотаТалантът неизменно намира начин да се справи в тежки моменти, за да постигне желания резултат. Тази философия е в основата на успеха на едни от най-впечатляващите млади музикантки в България - Мария Новева, Бистра Копринкова и Марина Хинова от трио „Хипнотик“. Съвсем скоро те разрешиха окончателно спора около правата на своята търговска марка „DESTINY, която занапред може да бъде използвана само от тях за всички възможни дейности. Казусът е емблематичен за България и свидетелства за все още съществуващите неуредици на нашия музикален пазар.

Именно сядаме с момичетата от „Хипнотик“ да изпием по чаша вино в малък столичен ресторант, сгушен в калдаръмените улички около „Витошка“ и не спираме да си говорим за музика, нови проекти, сцени и за емоцията от допира между лъка и струните. Те са млади, супер амбициозни и знаят много добре какво искат да постигнат. Разказват ми, че музиката е всичко, от което не могат да се откажат и смятат, че най-важното за един артист е честността. „Да си честен с публиката понякога е много трудно, но абсолютно задължително, ако искаш да успееш. Когато свириш на живо, хората винаги усещат това.“, казва Бистра. Времето с момичетата от струнното трио минава неусетно, а къде точно приключва официалната част от интервюто и започва съвсем сободния разговор, за мен си остава загадка. Истината е обаче, че те са толкова интригуващи артисти, че ми се иска да си запазя дата за следващо интервю. Само за да ми разкажат отново за своя магичен свят, посветен изцяло на музиката.Хипнотик“ с годините се превърна в еталон за стил и класа. Трудно ли е да се поддържа нивото? Каква е тайната на вашето трио?

(Бистра) – Най-важното е винаги да гледаш напред и да се стремиш да надграждаш себе си. Да не се успокояваш дори за секунда, да не спираш да искаш повече, но не от другите, не от живота, а от себе си! Ние обичаме това което правим и го правим в истински приятелска атмосфера. Да работиш в екип с хора, които цениш и обичаш е най-голямото щастие и сигурна формула за успех.

(Мария) - Всеки нов проект е предизвикателство за нас самите, което посрещаме с нетърпение.

(Марина) - Ниво се поддържа по-лесно, ако си влюбен в това, което правиш.

Кога разбрахте, че не можете да замените музиката с нищо друго?

(Марина) - Нкога не ми е минавало през ум да заменя музиката с каквото и да било друго. Тя е част от живота ми. Събуждам се с музика, често за лека нощ си пускам музика, забавлявам се на музика, релаксирам и си почивам пак с музика... Професионално, душевно и емоционално музиката присъства в живота ми.

(Бистра) - В момента, в който започнах да работя паралелно в друга сфера. Обичам работата си, но нищо не може да я сравни с това да съм на сцената. Като че ли до този момент съм приемала музиката за даденост. Но тя не е - тя е потребност и смисъл на живота.

(Мария) - От съвсем малка, паралелно с цигулката и пианото се захласвах по композирането, съвременния танц и мечтаех да пея. Исках да мога всичко това. „Хипнотик“ е сбъдната мечта, която ми позволява да се докосвам до всички тези изкуства. Дали в съвместната си работа с любими артисти или включвайки различни изкуства в нашите проекти, възможностите са безгранични. Едно от най-хубавите неща в нашата професия е възможността да пътуваш. Били сме на невероятни сцени. Представяли сме България на международен фестивал в Китай. В Брюксел изнесохме концерт в Европейския Парламент по случай нашия национален празник. Забравих си нотите от вълнение, когато излязохме на сцената на „Арена Армеец“ на бенефиса на Йордан Йовчев. В тези моменти си казвам, че това е моето място - на сцената.Как съчетавате любовта и работата? Лесно ли е жената вкъщи да е звезда на сцената?

(Бистра) - Любовта е музика и музиката е любов. По-лесно е да си на сцената, жената вкъщи все още я търся в себе си.

(Мария) – Когато с партньора си имате достатъчно сходни възгледи, вървите заедно напред. Ако имате късмет да сте заедно и в работата, това е перфектният вариант.

(Марина) - Доста често ми се иска едно денонощие да се състои от поне 37 часа, нооо...не! В интерес на истината всичко е въпрос на добра организация. Аз съм щастлива, че до себе си имам човек, който ме разбира и ми помага много... и вкъщи и за малкото ни бебе, с което се сдобихме наскоро и за всичко. Дори виолончелото ми настройва често.В една от чантите ви виждам прясно разписана партитура, какво ново подготвяте?

(Бистра) - Тя наиста е прясно разписана и то на ръка. Щастие е да работим с приятели, чиито талант достига отвъд пределите на родната ни България. Скоро ще ви представим новата пиеса от предстоящия втори албум с видео към нея. Нетърпеливи сме и самите ние, защото този път сами изненадахме себе си.

(Мария) – Тогава ще разкрием и чия е партитурата. Модерният аранжимент за пиесата е създаден от Светлин Къслев, един от най-талантливите и успешни композитори у нас, с впечатляваща биография. С него работим по целия предстоящ албум.Имате ли свой ритуал след концерт, нещо, което винаги правите, когато свалите роклите и грима?

(Марина) - Не, ритуал нямаме, но съм забелязала, че още по време на преобличането на роклите започваме, да обсъждаме еуфорично самото свирене, случките от сцената, контакта с публиката. Чак след това сядаме, да разпуснем с чаша хубаво вино.

(Бистра) – О, да! Тост с чаша хубаво вино!

Казват, че всеки музикант има своя причина да започне да свири. Каква е вашата?

(Бистра) - Решението да започнеш да се занимаваш с музика не е нещо, което мислиш дълго. Предвид и това, че то най-често се случва в неосъзната детска възраст. Имала съм нуждата да го правя, не е било цел. Най-хубавото е, че и до сега това не се е променило.

(Марина) - В моето семейство всички са музиканти и от малка имах възможността да се запозная отблизо с музиката. Сама проявих интерес и желание да свиря. Много ми харесваше звукът на виолончелото и за това избрах точно него.

(Мария) – Харесваше ми да си композирам и да си създавам собствен свят. После осъзнах, че с музиката имаш възможността да променяш и света около себе си. Защото съществува музика, която все още не сте чували и ще чуете в нашия нов албум.


Анкета