Юри Балталийски: Нямам мечта, която да не се е сбъднала

Между две пътувания до Чехия шеф Юри Балталийски ни отдели един следобед, в който ни позволи да го видим и извън амплоато си на жури в телевизионното предаване „Bake Off: най-сладкото състезание“. Още от началото на разговора усетихме, че има добро чувство за хумор и е земна и забавна личност, независимо от редицата постижения и титли в сферата на сладкарството. Той познава тънкостите на кулинарията, но няма място за съмнение, че голямата му страст е именно сладкарството. Споделя, че като дете е обожавал шоколада, а днес – дори повече. „Чрез сладкарството успявам да се изразя като човек на изкуството. Хубавото е, че вдъхновението от него се пренесе и в други сфери на творчеството и след статуите от шоколад се насочих и към тези от бронз. Обичам да се развивам, а кулинарията дава много поле за това“.

На път и у дома

Благодарение на професията си е бил и в доста кътчета на света. От 1996 се е установил в столицата на Чехия, но също така е живял две години в Турция, както и три години и половина в Москва. „Домът ми е в Прага, там имам къща с градина. Той е много подреден, а атмосферата е топла и уютна. Когато съм вкъщи, най-често обичам да прекарвам времето си до камината в хола. За съжаление или не обаче, повече време прекарвам в работна среда.“

Споделя, че домът му в момента е в Прага, но България в никакъв случай не му е чужда. „Винаги ми е мило, когато се върна тук и се радвам, че сега имам повече поводи за това. Чувствам се еднакво комфортно и там, и тук, макар да има някои разлики. Чехите са по-близко до немците, отколкото до нас… Има неща, които на нас са ни чужди, но има и неща, от които можем да се поучим и да ползваме в живота си – практичност, дисциплинираност, умереност в емоциите, което аз възприемам като много положително“, споделя Юри.

Началото на кариерата му е достойна за филм: „Дължа много на италианеца Роберто Джудичи, тогавашния главен готвач на Hilton Прага. Той ме вдъхнови и видя потенциал в мен по отношение на сладкарството. Може да се каже, че всичко започна от една торта, която направих за дъщерята на мой колега. Той я показа на Роберто, който толкова се впечатлява, че я представя на генералния директор на хотела и на неговия заместник. Когато си на 25, за теб главният готвач на Hilton е повече от кулинарен корифей. Фигура, която оставя следи след себе си. Такъв човек да ти каже, че имаш потенциал и талант да направиш звездна кариера като сладкар е повече от комплимент имаш вроден усет, е повече от комплимент“, споделя шеф Балталийски за вълнението си от тази случка. Роберто кани Юри да се насочи към сладкарството и да се присъедини към сладкарския екип на хотела. Тогава той още не подозира, че го очакват многократни победи в състезания в сферата.

Моментите на щастие

Юри има страст към конете от ранна възраст и много обича да язди. Признава, че в бъдеще, когато графикът му позволява, би бил горд собственик и на кон. „Като малък ми беше мания да рисувам коне, дори помня, че първата ми такава сполучлива рисунка беше, когато бях на 5. Родителите ми бяха много впечатлени.“ Тази страст се пренася по-късно и в сладкарството – конете са едни от любимите му обекти за извайване от шоколад и глина.

Връщайки го към детството му, няма как да не го попитаме откъде идва влечението му към кулинарията. По всичко си личи, че част от таланта му е наследствен, а вкусът на детството – неповторим. „Майка ми правеше уникални праскови. Използваше амонячна сода, която ми миришеше странно, обаче много ги харесвах. Майка ми използваше бои и им слагаше клонче от чемшир. Бяха като откъснати от дървото. За мен тя е майсторка на сладките.

Смята, че хубавият живот е свързан с по-малко работа, но за момента при него нещата стоят по друг начин. „Засега изцяло съм се отдал на своята професия, но това не означава, че не обръщам внимание на хората до себе си.“. Към днешна дата сърцето на Юри е свободно, но успяхме да научим какво го впечатлява в отсрещния пол. „Ръцете и очите. За мен ръката е вратата към душата на човек. По ръцете се предава усещането за характера на човек“, категоричен е Юри.

Най-голямо удовлетворение изпитва, когато прави хората щастливи. А понякога щастието може да тежи само 10 грама. „Един шоколадов бонбон тежи около 10 грама и е напълно достатъчен да те направи щастлив.

Юри от малкия екран

“За мен е чест и привилегия да съм част от „Bake Off: най-сладкото състезание“ и да изживея атмосферата и емоциите, свързани с този телевизионен формат. Благодарен съм, че имам какво да науча от всеки един от участниците. Трудно ми е да ги оценявам, защото те са близки по възможности. Въпреки че са равностойни, разбира се, има и такива, които се отличават. Споделя, че за разлика от други формати със състезателен характер, тук участниците са много единни и всяка раздяла се изживява много емоционално.

Убеден е, че участниците ще продължат да поддържат контакт и след финала, и заради жестът, който правят за рождения му ден. Те му подаряват специален колаж със снимки от незабравимите им преживявания в предаването.

Юри сподели няколко думи и за водещите на формата. „Всички познават Алекс – тя е красива и умее да води. Това, което ме изненада приятно, е отношението й към изкуството и вниманието към детайлите. Очарован съм и от Рафи – за годините си той е ерудиран и е постигнал много в професионален план. С чувство за хумор, много отворен, позитивен и услужлив. Винаги търси с нещо да помогне. Очакват го само хубави неща, защото е талантлив. И двамата имат голямо отношение към кулинарията и тя заема специално място в живота им и извън формата.“

Тайните съставки на шеф Балталийски

Тайните съставки, които шеф Балталийски добавя в сладкишите си, са любов, отношение и много търпение. Тези три съставки трябва да се споделят, а Юри Балталийски обича да прави това. Той води майсторски класове по сладкарство и пекарство както в България, така и в чужбина. „Опитвам се да предам опита си по достъпен и интересен начин.“

Шегува се, че единственото, което не би споделил, е рецепта за специална за него торта. „Търсил съм я много години, но в крайна сметка сам стигнах до нея с много опити и импровизации. Със семпли съставки е, но запомняща се като вкус – наподобява медена торта, но ви гарантирам, че не сте опитвали подобна.“

Юри определя себе си като мечтател. „Нямам мечта, която да не се е сбъднала. Следващата ми е да създам арт бистро, което да бъде и галерия с мои скулптури.“

ТЕКСТ: МАГДАЛЕНА ГЕОРГИЕВА

ФОТО: ИВЕЛИН СОЛАКОВ

Фотосесията беше осъществена с любезното съдействие на ресторант Petru’s.

Публикувано в списание HELLO! България брой 151.

Всички права са запазени!

Redaktor2 Author