София става европейска сцена на съвременния танц

Между 23 и 25 март София ще бъде домакин на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Spring Forward“ на най-голямата танцова платформа в Европа “Aerowaves – dance across Europe”, който тази година се провежда за първи път в Източна Европа. Тя е единствената платформа в тази категория, подкрепена от програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз. Фестивалът “Spring Forward” e едно от основните събития на платформата, като през тази година е част от календара на културните събития на Столична община.

Организатор на събитието е Derida Dance Center, които са първият център за съвременен танц и пърформанс в България.

Участие в селекцията за фестивала “Spring Forward” за тази година са взели 637 спектакъла, като изборът на първите 20 е направен в края на 2017 г. в Осло, Норвегия от всички партньори на платформата. За първи път в престижния фестивал попада и българско представление – F63.9 на хореографа Живко Желязков.

Основни направления на фестивала „Spring Forward“ :

  • Селекция и представяне на 20-те най-добри спектакъла на млади хореографи, журирана от 45 експерти от 33 държави;
  • Академия за критическо писане Spring Back с участието на 30 номинирани млади автори от Европа, които създават критически текстове за избрани спектакли от фестивала под професионалното ръководство на изявени имена в областта.

Очакват се над 100 артисти, 30 критици и между 200-250 фестивални директори, куратори и продуценти на съвременното изпълнителско изкуство от цял свят.

Фестивалът ще се проведе в партньорство и на сцените на театър „Азарян“,  кино „Люмиер Лидл“, Младежки театър „Николай Бинев“, „Открита арт сцена на Шипка“ към Руски културно-информационен център и „Театро“.

Събитието е от изключителна значимост за културния живот на столицата с потенциал да я превърне в Европейска столица на съвременния танц, представяйки най-добрите европейски хореографи и привличайки световни фестивални директори и изследователи на съвременното изпълнителско изкуство.

Билети могат да бъдат закупени на следната страница.

Програмата на събитието може бъде намерена сайта на събитието.

За Derida Dance Center

Derida Dance Center е първият независим център за съвременен танц и пърформанс в България. Той предлага танцови продукции, обучителни курсове по съвременни танци и други видове танци, международни партньорства, пространство за танцори и артисти, отворени класове и приятна атмосфера. Derida е стратегически партньор на местни институции, като Столична община, както и на международни такива – като Aerowaves. Повече информация може да намерите тук – http://derida-dance.com

hello Author