Опитвали ли сте рибай стек? И да сте, със сигурност не е бил приготвен по рецептата на Кольо Минчев!
Необходими продукти:
– 300-350 гр. рибай стек
– 200 гр. кестени с черупките
– 5 гр. паста от черен трюфел
– 50 мл. сметана (животинска)
– 150 гр. зелен бланширан грах
– 1 бр. свежа бейби тиквичка
– свежи кълнове от грах за декорация
– розмарин, мащерка, краве масло, чесън
Начин на приготвяне:
- Сварявате добре кестените (според сезона може и от консерва). Добавяте сметаната, пастата от трюфели, сол и пасирате до получаването на гладка и лека смес.
- Започвате подготовка за пюрето от грах – кипвате вода и слагате граха за 2-3 мин. След това го прецеждате и поставяте в ледена вода за 30 сек., като по този начин запазвате цвета. Добавяте 25 гр. масло и пасирате до получаването на гладко пюре.
- На нагорещен тиган слагате малко олио или зехтин и поставяте стека да се пече по- 3-5 мин. от всяка страна (в зависимост от дебелината). Поръсвате сол и черен пипер и когато е готов добавете пресните розмарин, мащерка, смачкания чесън, бучка масло и започвате да глазирате. Целта е стекът да остане сочен и да поеме от вкусовете на билките. Накрая оставяте да отпочине върху дървена дъска за няколко минути, за да се запази сочността на месото.
- Нарязвате тиквичката на ленти с дебелина 5 мм. и слагате на грил тиган. Печете за 1-2 мин. от всяка страна (идеята е да е хрупкава и сочна)
Накрая аранжирате и се наслаждавате на вкуса 🙂
Фото: PR