Рибай стек с мус от кестени, черен трюфел, пюре от грах и гриловани тиквички от Кольо Минчев

Опитвали ли сте рибай стек? И да сте, със сигурност не е бил приготвен по рецептата на Кольо Минчев!

Необходими продукти:

– 300-350 гр. рибай стек

– 200 гр. кестени с черупките

– 5 гр. паста от черен трюфел

– 50 мл. сметана (животинска)

– 150 гр. зелен бланширан грах

– 1 бр. свежа бейби тиквичка

– свежи кълнове от грах за декорация

– розмарин, мащерка, краве масло, чесън

Начин на приготвяне:

  1. Сварявате добре кестените (според сезона може и от консерва). Добавяте сметаната, пастата от трюфели, сол и пасирате до получаването на гладка и лека смес.
  2. Започвате подготовка за пюрето от грах – кипвате вода и слагате граха за 2-3 мин. След това го прецеждате и поставяте в ледена вода за 30 сек., като по този начин запазвате цвета. Добавяте 25 гр. масло и пасирате до получаването на гладко пюре.
  3. На нагорещен тиган слагате малко олио или зехтин и поставяте стека да се пече по- 3-5 мин. от всяка страна (в зависимост от дебелината). Поръсвате сол и черен пипер и когато е готов добавете пресните розмарин, мащерка, смачкания чесън, бучка масло и започвате да глазирате. Целта е стекът да остане сочен и да поеме от вкусовете на билките. Накрая оставяте да отпочине върху дървена дъска за няколко минути, за да се запази сочността на месото.
  4. Нарязвате тиквичката на ленти с дебелина 5 мм. и слагате на грил тиган. Печете за 1-2 мин. от всяка страна (идеята е да е хрупкава и сочна)

Накрая аранжирате и се наслаждавате на вкуса 🙂

Фото: PR

Redaktor2 Author