Режисьорът на „Вездесъщият“ Илиян Джевелеков: Да работиш с умни, дисциплинирани и талантливи актьори е благодат

Остават броени дни преди официалната премиера на филма „Вездесъщият“. На 10 октомври зрителите ще имат възможност да изгледат изключително вълнуващата кинолента в зала 1 на НДК. Премиерната дата за кината в България е 13 октомври.

„Вездесъщият“ е заснет през лятото на 2016 г. изцяло на софийски локации. Естеството на историята предопределя модерна и необичайна визия, която ни потапя в света на затъващия в манията си Емил. Актьорският състав е съчетание между утвърдени звезди и актьори, които до момента се изявяват предимно в театъра. Ролята на Емил е поверена на Велислав Павлов, за когото това е първа главна роля в киното. Жените около него са Теодора Духовникова, младата актриса Весела Бабинова и Анастасия Лютова. Основни роли във филма имат още Михаил Мутафов, Тони Минасян, Ирмена Чичикова, Борис Луканов, Мария Славчева, Георги Стайков.

Идеята за филма принадлежи на режисьора Илиян Джевелеков. По време на пресконференция, той сподели наблюдението си, вследствие на което му хрумва първоначалната идея. Лекотата, с която се следи чуждия живот, съществува. Ние сме свидетели на масовия ексхибиционизъм. Специалните разузнавателни средства, които доскоро бяха привилегия на тайните служби, сега всеки един от нас може да отиде и да си ги купи от магазина, за да наблюдава тайно своите близки, колеги…”.

Джевелеков призна, че актьорският състав е бил предварително избран. „Следяхме изявите им и ги бяхме харесали. Когато се срещнахме, целта беше просто да се препотвърди верния ни избор. В този ред на мисли, ми беше хрумнало едно изречение по време на снимките. То е: „Да работиш с умни, дисциплинирани и талантливи актьори е благодат“. Аз им благодаря!“

Велислав Павлов е актьорът, който по думи на Джевелеков, изнася голям товар на плещите си. „Той участва в 90% от филма“. Актьорът сподели за едно от тежките сцени във филма, която е била нощна. „Бях подготвен, че ще бъда мокър 2-3 часа през нощта. Слава Богу, не беше толкова студено.“

Уважаваната Теодора Духовникова изрази позицията си по темата, засегната във „Вездесъщият“ – за следенето на личния живот на човек и превръщането му в жертва, вследствие на разпространяване на събраната информация без съгласието му. „Като актьори и като публични личности, аз знам, че това е една от неприятните части на професията. Обаче героите във филма не са публични личности и за тях това е много обидно и унизително. Смятам, че едно от най-страшните неща е това, което времето носи пред нас. А именно абсолютната възможност на всеки един, без особена подготовка и специална техника, да може да нахлуе в най-съкровеното в живота на човек. Родени сме на тази земя с правото на избор, дадено ни от Господ – дали да споделим нещо с някого, или с абсолютно никого. Това е наше право. И хората, които знаят нещо съкровено за теб, и няма да се изкушат да злоупотребят с него и не биха го използвали по друг начин, наистина са много малко. Аз съм много песимистично настроена към бъдещето, което идва. Мисля, че камерите са вече навсякъде. Всеки може да бъде подслушван и записван. Но професиите, които не предполагат подобен шпионаж, според мен тогава е много долно“.

Приятна изненада на пресконференцията направи Ирмена Чичикова. „Ирмена пристигна днес изненадващо за нас от Лондон. Много съм радостен, че тя е тук“, призна Илиян Джевелеков. Самата Чичикова, която гледа филма за първи път, сподели няколко думи: „На финала малко се разчувствах, даже не само на финала, а през целия филм. И за мен това е много важно, че ми въздейства толкова. Много съм щастлива, че бях част от този екип. Премиерата ще бъде зашеметяваща. И филмът ще получи всичко това, което заслужава, защото смятам, че е изключителен и съвременен. Той може да се гледа навсякъде по света, а това в момента е много важно за българското кино. Да бъде отворено към света и да може да въздейства на всякакви възрастови групи, на всякакви националности. Поздравявам Илиян и всичко ще бъде наред“.

Режисьорът насърчи Весела Бабинова, които дебютира в пълнометражен филм, да разкаже за скритата камера по време на кастинга. „Истината е, че разбрах преди няколко дни за нея. Когато Илиян ме викна, за да ми каже, че получавам ролята, е имало камера, която е заснела всичко. Аз научих чак онзи ден. Беше много смешно, защото бях притеснена. Поиска да видя част от изпълнението ми на кастинга и да се самооценя. В крайна сметка цялата шега приключи. Казаха ми, че се шегуват с мен, подариха ми цвете. Илиян, благодаря ти за доверието. За мен това е първа роля в пълнометражен филм. Беше голямо предизвикателство и ако не бяха всички тези хора, мисля че нямаше да се получи толкова хубаво“.

Сценаристът Матей Константинов обърна специално внимание върху воайорите. „Ще ми се да не пропускаме разрушителната сила на явлението върху наблюдаващия, а не само върху наблюдаваните. Забравяме, че хората, които владеят вездесъщите, всъщност те са разрушителите.“

Темата на „Вездесъщият“ беше загатната и в режисьорския дебют на Джевелеков – LOVE.NET. Замисълът на “Вездесъщият“ не е продължение на LOVE.NET. Концептуално не сме гонили поредица от филми. Беше по-скоро самостоятелно появила се идея. Нека да не изключваме варианта да има LOVE.NET, но не сме мислили за него.

„Вездесъщият“

OMNIPRESENT-002
OMNIPRESENT-006
OMNIPRESENT-004
OMNIPRESENT-001
OMNIPRESENT-003
OMNIPRESENT-005
OMNIPRESENT-007
OMNIPRESENT-011
OMNIPRESENT-009
OMNIPRESENT-013
OMNIPRESENT-010
OMNIPRESENT-014
OMNIPRESENT-008
OMNIPRESENT-0026
OMNIPRESENT-012
OMNIPRESENT-015
OMNIPRESENT-0019
OMNIPRESENT-0028
OMNIPRESENT-0029
OMNIPRESENT-0031
OMNIPRESENT-0039
OMNIPRESENT-0038
OMNIPRESENT-0033

Фото: Ивелин Солаков, PR

Redaktor2 Author