РЕД НА УИЛЪР: ПАНФОРТЕ С ШОКОЛАД, СМОКИНИ И ЛЕШНИК

„Панфорте е традиционна италианска торта със сушени плодове, а шоколадът в тази рецепта е моя добавка. Тази торта е чудесна за кафето след вечеря, както и за Коледа. За да я направите да изглежда по-празнична, можете да поръсите със златен прах или с пудра захар.“

Порции 16-20

Време за приготвяне 25-30 минути

Време за готвене 50-55 минути

СЪСТАВКИ

• 25 г масло, плюс още за намазване
• 100 г печени лешници, натрошени
• 100 г печени бадеми, натрошени
• 125 г сушени смокини, нарязани на едро
• 50 г брашно
• Кората на един портокал
• 100 г черен шоколад, натрошен
• 150 г мед
• 75 г кафява захар
• Пудра захар или златен прах

ПРИГОТВЯНЕ

1. Загрейте фурната на 160 градуса. Покрийте форма за печене с намазнена хартия за печене. В миксер смесете ядките и сушените смокини. После добавете шоколада, кората от портокал и брашното.
2. Сложете кубчето масло в тиган и добавете меда и захарта. Разбърквайте, докато маслото се стопи и гответе около 5-10 минути. Когато температурата на сместа достигне 110-115 градуса, махнете я от котлона и я изсипете в другата смес.
3. Разбийте добре, след което изсипете сместа във формата за печене и загладете отгоре с лъжица. Печете 50-55 минути. След това извадете тортата от фурната и я оставете да изстине. После я извадете от формата и я сложете в чиния. Декорирайте с пудра захар или златен прах по желание.

SARAH HAMILTON-WALKER

Redaktor2 Author