Прожекция на филма „Слава“ закрива шестия сезон на националната кампания за възстановяване на летните кина в България

На 8 септември (петък) от 20:30 часа Българската национална телевизия ще закрие шестия сезон на кампанията „Пътуващо лятно кино с БНТ1“. Последната прожекция за тази година ще бъде на филма „Слава“, като кинолюбителите ще имат възможността да се срещнат с екипа, реализирал продукцията. По традиция домакин на събитието ще е Лятната естрада в Борисовата градина, където при откриването на инициативата в края на юни „Пеещите обувки“ на режисьора Радослав Спасов гледаха повече от 2500 почитатели на киното.

Това лято над 15 000 зрители посетиха прожекциите на кампанията за популяризиране на съвременното българско кино, като в афиша ѝ отново бяха включени едни от най-новите заглавия, сред които: „Летовници“, „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“, „Каръци“, „Бартер“, „Джулай“. Специално място в програмата заеха и късометражните продукции, които трудно достигат до по-широка аудитория. На разположение на малките читатели отново беше и „Пътуващата детска библиотека“, която донесе много радост и забавни приключения за децата в света на книгите.

Тази година в маршрута на „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ бяха включени 24 населени места. Кино под звездите гледаха жителите и гостите на: селата Пасарел, Калище (община Ковечевци), Бъта (община Панагюрище), Орешак (Троянско) и градовете София, Петрич, Панагюрище, Пирдоп, Тетевен, Елена, Килифарево, Полски Тръмбеш, Попово, Шумен, Каспичан, Долни Чифлик, Камено, Поморие, Тополовград, Любимец, Елин Пелин, Враца, Варна и Созопол. Репортажите на Анна Ангелова, Благой Цицелков, Диана Тодорова и Айше Сали от градовете-домакини бяха излъчвани в сутрешния културен слот „Денят започва с култура“.

След „Урок“, който бе включен в програмата на „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ през 2015 г., вторият филм „Слава“ на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов от замислената трилогия, също е основан на действителни събития. Екранния разказ е за кантонера, намерил голяма сума пари, които предава на полицията. Филмът разглежда случката отвъд журналистическата сензация, поставяйки сериозни въпроси за себеосъзнаването, за изчезващото човешко отношение между хората, за трудния диалог между правителството и гражданите. В главните роли са Стефан Денолюбов, който играе Цанко Петров, и Маргита Гошева, която влиза в ролята на Юлия Стайкова – PR-агентът, превърнал случката с кантонера в медийно събитие. Участват още: Китодар Тодоров, Милко Лазаров, Иван Савов, Христофор Недков, Мира Искърова и други, като голяма част от актьорския състав е познат на зрителите от „Урок“.

Копродуцент на филма е Българска национална телевизия. „Слава“ е представен първо на престижния фестивал в Лукарно, след това на кинофестивала в Задар, Хърватия, където е печели Голямата награда, а Стефан Денолюбов е отличен за най-добра мъжка роля. Следват още отличия: Голямата награда на международния филмов фестивал Хемптънс (САЩ, 2016) и на фестивала „Киненова“ (Скопие, Република Македония 2016); специалната награда на град Варна и още три отличия от „Златна роза“ (2016), сред които за сценарий и операторско майсторство. Представянето на различни фестивали му носи десетки български и международни награди, като филмът е откупен за киноразпространение в повече от 30 държави.

hello Author