Принц Уилям и принц Хари помнят момента, когато научават за смъртта на Даяна от принц Чарлз

Принц Уилям и принц Хари проговориха за дните след загубата на тяхната майка – принцеса Даяна. Те признаха, че преживяното е побъркващ и стресиращ опит. Откровеността на двамата братя, с която говорят за първи път след трагедията на 31 август 1997 година, е сърцераздирателна.

В новия документален филм на BBC Diana, 7 Days – принцовете благодарят на баща си принц Чарлз за подкрепата му, когато са страдали най-силно.

#NEWS This Sunday a new documentary, 'Diana: 7 Days', will be shown on BBC One. The documentary focuses on the week between the death of Diana, Princess of Wales and her funeral. His Royal Highness, Prince William, Duke of Cambridge and His Royal Highness, Prince Henry of Wales have contributed to the documentary and have described their memories from that week in 1997. The documentary also features interviews with friends and family members of Diana, Princess of Wales who were involved during those seven days. 'Diana: 7 Days' will be shown on BBC One this Sunday, the 27th August 2017, at 7:30pm. ––––––––––––––––#PrinceHarry #PrinceHarryOfWales #HRHPrinceHarryOfWales #HRHPrinceHenryOfWales #HarryWales #CaptainWales #PrincessDiana #PrincessOfWales #PrincessDi #DianaFrancisSpencer #DianaPrincessOfWales #LadyDi #LadyDiana #LadyDianaSpencer #BritishRoyal #BritishRoyals #BritishRoyalty #britishroyalfamily #HouseOfWindsor #Royals #instaroyal #London #PrinceHenry #PrinceWilliam #DukeOfCambridge #HRhTheDukeOfCambridge #HRHPrinceWilliamOfWales #WilliamWales #royalfamily

A post shared by Wills, Kate & Harry Updates (@cambridges_princeharryupdates) on

Едно от най-трудните неща за родител е да каже на децата си, че другият им родител е загинал“, сподели Хари. „Как се справяш с това, не знам. Но, знаете ли, той ни подкрепи. Той беше единият от двамата, който остана и даде най-доброто от себе си, за да е сигурен, че сме защитени и обгрижени. Но, знаете ли, той премина през същото страдание като нас“.

Принц Уилям проговори за решението на кралица Елизабет двамата ѝ внуци да останат в замъка Балморал след смъртта на принцеса Даяна, заради което монархът понесе сериозни публични критики. „Не мисля, че някой, дори баба ми, беше виждала нещо подобно“, сподели херцогът на Кеймбридж. „Всички бяхме на нова територия“.

Но за Хари и за мен, баба ни и баща ни вярваха, че ще бъдем по-добре в Балморал, където ще имаме разходките, пространството и мира да бъдем със семейството и да не бъдем принудени да се справяме с вземането на сериозни решения или тревоги. Мисля, че е било много трудно решение за моята баба. Тя се е разкъсвала между нуждата да бъде баба и да бъде кралица.“

Сестрата на Даяна, лейди Сара Спенсър, също се съгласи с решението на монарха: „Тя постъпи правилно. Ако бях на нейно място, бих направила същото“.

В пълен контраст на рая в Балморал, Лондон се превърна в град на скръбта. По улиците излязоха безброй хора, сред които и публични личности, със сълзи в очите. Мъката изненадва Уилям и Хари. Херцогът на Кеймбридж призна, че често се е чудел на плача на известните личности. „Вие дори не я познавахте, защо и как сте толкова разстроени?“

Това, което беше странно, но очевидно емоционално, е как всички плакаха. Ридаенето и плачът и как всички хора искаха да ни докоснат… Бях на 15, а Хари на 12. Беше като нищо, което можеш наистина да опишеш, беше твърде необикновено. Хората крещяха и буквално ридаеха към нас, хвърляха цветя, викаха, плачеха, хора припадаха.

За погребението на майка им, принц Уилям (35) допълни: „Не можех да разбера защо всички искаха да плачат колкото се може по-силно и да показват толкова силни емоции, при положение, че те дори не познаваха истински майка ни. На моменти се изпитвах закрилнически чувства към нея. Казвах: „Вие дори не я познавате. Защо и как сте толкова разстроени?“ Сега като се върна назад, през последните няколко години се научих да разбирам какво е дала на света и на хората“.

Фото: Instagram/@cambridges_princeharryupdates

Redaktor2 Author