Поширани балотини от пъдпъдъци с прошуто, пъдпъдъчи деми глас със стафиди и свежа салата от Николай Немигенчев

Когато ти се прииска да се поглезиш – поширани балотини от пъдпъдъци с прошуто, пъдпъдъчи деми глас със стафиди и свежа салата по рецепта на участника в MasterChef България – Николай Немигенчев.

Необходими продукти:

За една порция:

  1. 1 пъдпъдък
  2. 50 г прошуто – 4 листа
  3. 30 г стафиди
  4. 50 г масло
  5. 50 г цветна салата

 

За соса:

  1. 0,5 кг кости от пъдпъдъци
  2. 50 – 100 мл. червено вино
  3. 1 глава лук
  4. 1 морков
  5. перо целина
  6. 1-2 стръка прясна мащерка
  7. 20 г концентрирано пюре от домати

 

Приготвяне:

За соса:

  1. Слагате костите от пъдпъдъците в тава с нарязаните на едро лук, целина и морков. Сипвате съвсем малко олио, колкото да не залепва. Добавяте доматеното пюре и слагате в загрята фурна да се пече за 20- 30 мин. или докато всичко не хване хубав загар. След като костите са изпечени, слагате всичко в голяма тенджера с виното и добавяте студена вода. Готвите на тих огън за 6 часа, докато течността не се намали на половина. Отцеждате костите и зеленчуците и слагате отново на тих огън, докато редуцирате до 1/4. Изстудявате и прибирате в хладилника за едно денонощие. Сосът трябва да се е желирал. Може да си го отделите в различни пликчета и да го замразите и да го използвате в друго ястие. Имате готов сос във всеки един момент – само трябва да монтирате с малко студено масло.

За пъдпъдъците:

  1. Обезкостявате пъдпъка, ще използваме двете филета и двете бутчета, които ще направите на балотин. Овкусяваме със сол и пипер и завиваме със стреч фолио на балотин 4-те парчета на пъдпъдъка.
  2. Пошираме балотините за 7- 8 мин. в тенджера с не вряща вода, около 80-85 С. Изваждаме от водата и вадим от стреч фолиото и подсушаваме с кухненска хартия. Увиваме 4-те балотини с прошуто и запечатваме в загорещен тиган със зехтин от всички страни. Накрая глазираме с масло, розмарин и чесън.
  3. Парчетата режем по диагонал, както и малко от крайчетата, за да могат да правят височина в чинията.
  4. Сервираме с цветна салата с радичио с лек  лимонов дресинг. За дресинга ни е необходим лимон, зехтин и вода, като киселината трябва да е 1/3 или на 1/4 от дресинга. Подправяме със сол и черен пипер.

Сервираме по желание като слагаме обилно от пъдпъдъчия деми глас със стафиди върху месото.

Наследете се на ястието с хубаво шардоне или розе! Добър апетит!

hello Author