Печен крем с портокал по рецептата на Йорданка Райкова

Подсладете седмицата си с неустоимото предложение на участничката в MasterChef България – Йорданка Райкова!

Продукти за 4 порции:

5 жълтъка

350 гр. неподсладено кондензирано мляко

20 гр. краве масло

5 с.л. бяла захар

½ пръчка ванилия

1 портокал

4 стръка прясна мента

Приготвяне:

Загрявате фурната на 100 градуса. Изсипвате млякото в малка тенджера или дълбок тиган, настъргвате отгоре малко портокалова кора и оставяте на слаб огън да завира. Разрязвате наполовина ваниловата пръчка и изстъргвате малките семена с нож. В дълбока купа разбивате жълтъците заедно с 3 с.л. захар и ванилията, докато се образува гъста пяна. Вдигате млякото от котлона малко преди да кипне и го изсипвате на тънка струя в жълтъците, като разбърквате внимателно през цялото време. Разливате готовата смес в 4 огнеупорни чаши и ги покривате с кухненско фолио. Печете във фурната за около 45-50 мин., изваждате и охлаждате крема за няколко часа в хладилника. Обелвате и филетирате портокала на резенчета и го карамелизирате в тиган с 2 с.л. захар и 20 гр. масло. Внимателно изваждате златистите парченца и ги нареждате върху студения крем. Украсявате с листа мента.

Redaktor2 Author