Патешко магре с крем от целина и портокалов сос от Станислав Райчев

Участникът в MasterChef България Станислав Райчев ни предлага неповторима рецепца за патешко магре с крем от целина и портокалов сос!

Продукти за 2 порции:

2 бр. патешко магре;

½ глава целина;

500 мл. прясно мляко;

100 г масло;

2 портокала;

25 г захар;

25 г мед;

100 мл. сметана;

Сол и черен пипер.

Начин на приготвяне:

Обелвате целината и я слагате да се вари с прясно мляко и 50 г масло. Вземате магретата и правите ромбоидни разрези по кожата на филетата, като внимавате да не засегнете месото. Овкусявате със сол и пипер и поставяте магретата с кожата надолу на студен тиган и включвате котлона  на средна температура. Когато мазнината започне да се разтапя я отцеждате от тигана. Целта е да се получи хрупкава коричка от кожата на магрето. Когато сте получили желаната степен на препичане на кожата, обръщате месото и го поставяте във фурна на 180 C за около 5-7 мин. (според начина, по който обичате да е приготвено). След като месото е готово го изваждате на дъска и го оставяте да си почине за около 10 мин. Когато целината е готова, блендирате я  с малко от млякото, в което е вряла, за да се получи консистенция на крем. Овкусявате със сол и пипер. Филeтирате 1 портокал, нарязвате го на дребно и го поставяте на горещ тиган. Изтисквате сока на друг портокал и добавяте захарта и меда. След това добавяте сметаната и оставяте да се редуцира до желаната степен.

Аранжирате чинията: нарязвате патешкото на слайсове. В чиния поставяте от крема, слайсовете от магрето и поливате със соса.

Добър апетит!

Redaktor2 Author