Павел Мичко от Flexx Ballet: Имаме много изненади за българската публика, но няма да издадем нищо преди шоуто

Феноменалните Flexx Ballet не спират да си печелят все повече и повече почитатели с невероятното си изкуство. Руският балет успешно съчетава класиката със съвременни хореографии и резултат е наистина впечатляващ. А добрата новина е, че българската публика сама ще може да се убеди в безспорния им талант. Имахме удовлоствието да си поговорим с основателя и арт директор на Flexx Ballet Павел Мичков за успехите и предстоящите им концерти в България (Варна – 16.12, Бургас 17.12, Велико Търново – 19.12, Стара Загора – 20.12 и Габрово – 21.12).

Миналата година ни разкрихте красотата на изкуството, което създавате и продължавате да развивате. Какво се случи през тази една година с Flexx Ballet?

Продълваваме да се развиваме и е трудно да кажем какви промени са настъпили през изминалата година. Но публиката ни може да ви каже какво се е променило. Подобрихме техниката в танците ни, направихме ги по-силни и по-грандиозни. Също така обогатихме видео изображенията и косюмите. Правихме концерти и организираме нови в още градове на територията на Европа и Китай.

В новото ви шоу Fanatica се срещат руската класика с новата хореография. Бихте ли ни разказали повече за него?

Fanatica е модерно танцово шоу. Ние се отдалечихме от руската класическа школа и направихме експеримент като смесихме различни стилове, което превръща шоуто ни единствено по рода си. Fanatica е необхватна! Триизмерното шоу на Flexx Ballet удивлява със своята непредсказуемост. Огромни танцови холограми, разнообразие от брилянтни истории, грациозни дами и красиви момчета взаимодействат с публиката около сцената. Напълно ви потапя в емоции. Професионалното ниво на изпълнителите е забележително. Защото танцът е техния начин на живот! Сближаването на Изтока и Запада в танц – руската класическа танцова школа и китайската екзотика и изисканост – това е нещото, което прави Flexx Ballet. Докато е модерен, Flexx също носи традиции, които са се запазили през вековете. Танцьорите ни го превръщат в уникално явление, с което е невъзможно да свикнем. Той възпламенява най-искреното възхищение и ви кара да виждате все повече и повече от него. Шоуто – ярко, провокативно, почти предизвикателно, несравнима красота на танца в безкрайната игра на светлина – в същото време е и триумф на класическата носталгия по възвишеното изкуство.

Приемат ли почитателите на класическия балет тази комбинация със съвременния танц?

Феновете на класическия балет идват на представленията ни като редовни зрители, за да добият представа и впечатления от модерните хореографии и да се развълнуват. Шоуто включва много различни силове и професионалистите обичат да виждат как то се развива заедно с нас. Харесва им да се вдъхновяват от нашите представления. Получаваме много коментари и проверяват графика ни, за да посетят шоуто ни отново. Разговарят с нас и танцьорите ни и искат да разговарят с нас за опита ни.

Какво е най-голямото предизвикателство пред танцьорите ви?

Най-голямото предизвикателство за професионалните изпълнители са трудните и безкрайни репетиции и тренировки, които са наистина изтощителни. Публиката иска да види резултата и всичко изглежда толкова лесно и непринудено, но това е резултат от дългогодишната практика и подготовка. Също така е трудно да се сменят костюмите за няколко секунди между изпълненията и понякога танцьорите забравят да облекат част от костюмите си.

Коя е най-приятната част от твоята работа?

Реакция на публиката и чувствата, които изпитваме по време на представлението. Размяна на любов между танцьорите и публиката, която се наслаждава на шоуто. Това е невероятен процес на просветление и прераждане на душата за всички нас.

Flexx Ballet изнесоха първото си представление на стадион в Пекин, Китай. Какво беше чувството?

Започнахме да изнасяме представления в Китай преди много години и всички шоута там са пред многобройна публика и са грандиозни. Китай приветства топло Flexx Ballet и оценява изкуството ни. Сега имаме офис и училище в Шанхай и развиваме нашето изкуство в Китай все повече и повече. Вече обичаме България и сме сигурни, че ще се връщаме при вас всяка година и обещаваме да ви осигурим незабравими изпълнения. Искаме да направим танцово училище Flexx Ballet и в България и да дадем шанс на много талантливи млади хора да достигнат мечтите си.

Вие сте на световно турне 2017/2018 и през декември тази година ще изнесете представления в няколко български града, какви изненади  да очаква българската публика от вас?

Всеки танц в шоуто ще даде някакъв специфичен характер и история. Всеки човек ще намери своя любим танц. Има много изненади и няма да издадем нищо преди шоуто. Това е представление, което трябва да видите.

ИНТЕРВЮ: МАГДАЛЕНА ГЕОРГИЕВА

ФОТО: PR

 

 

 

Redaktor2 Author