Н.В. Цар Симеон II присъства на откриването на изложбата “Природата на хартия и порцелан”

По покана на княз Никита Лобанов-Ростовский Н.В. Цар Симеон II посети Националния природонаучен музей и разгледа дарената от княза колекция от експонати. Те бяха подредени в специална изложба на тема: “Природата на хартия и порцелан”. На откриването присъстваха посланикът на Русия Н.Пр. г-н Анатолий Макаров, Теофана, принцеса на Саксония, бившият посланик на България в Лондон г-н Валентин Добрев, г-н Румен Петков и др.


Княз Ростовский разказа пред журналисти за дългогодишните си връзки с музея, за страстта си да издирва и събере своя сбирка от минерали. Също така той направи дарение за реставрирането на една от залите в музея, която се планира да бъде открита през есента на тази година и в която ще бъдат изложени минералогически експонати. Сред най-интересните е парче от планетата Марс, която князът е получил като подарък от Приронаучния факултет на Оксфордския университет.


Князът лично показа на Негово Величество изложбата с дарените предмети, а Царят го поздрави за неговата обществено полезна дейност в България, на която той е свидетел от дълги години. Негово Величество също отбеляза, че подобни изложби много допринасят за популяризирането на природата и дейността на Националния природонаучен музей.
Княз Ростовский запозна Царя с бъдещите си планове да участва в откупуването на експонати за музея на манастира “Свети Кирик”, както и да спонсорира издаването на каталог на българските жени художнички чрез фондацията “Св. Кирил и Методий”.

Снимки: Параскева Георгиева

hello Author