НОЩ НА АНСАМБЛИТЕ се завръща на 2 май!

Трите най-големи български фолклорни състава – „Филип Кутев“, „Тракия“ и „Пирин“, покоряват сцената на зала 1 на НДК на 2 май 2018 за новото издание на „Нощ на ансамблите“. Заради огромния интерес към хитовия танцов и музикален спектакъл през ноември, трите емблематични ансамбъла отново излизат на една сцена, за да покажат заедно красотата на българския фолклор.

Събитието е единствено по рода си и събира над 150 души – танцьори, певци и музиканти, които създават незабравимо почти тричасово шоу. В традиционната вече „Нощ на ансамблите“ участниците сменят различни костюми от всички фолклорни области на България и излизат на сцената в няколко поредни надигравания, за да изиграят общо хоро на финала на спектакъла. Програмата включва общо 22 изпълнения, сред които „Полегнала е Тодора“ („Филип Кутев“), празничен тракийски танц („Тракия“), „Пирински полъх“ („Пирин“), „Дунавска плетеница“ („Филип Кутев“), „Ой, море, кавали“ („Тракия“) и много други.

„Нощ на ансамблите“ се радва на изключителен интерес и препълнени зали, като много почитатели на автентичния фолклор не успяха да си купят билети за турнето в София, Пловдив и Варна през ноември 2017 г. За безспорния успех на спектакъла говори фактът, че вече са разпродадени почти половината от билетите за 2 май на сцената на зала 1 в НДК“, коментират организаторите от продуцентска къща „Артишок“.

Билети за спектакъла „Нощ на ансамблите“ се продават на цени от 15 до 40 лева .

Ансамбъл Филип Кутев

Националният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ е създаден през 1951 г. от знаменития композитор Филип Кутев, чието име носи днес. Мисията на ансамбъла е да съхрани, възроди и преведе във времето богатството на традиционния български фолклор, като го представя чрез автентични, обработени или съчинени на базата на фолклора песни, танци, инструментални пиеси, обреди и обичаи. С аранжиментите и авторските песни на Филип Кутев и танците на Маргарита Дикова се създава цяла една школа, залегнала в изкуството на фолклорните състави не само в България, но и по света. Ансамбъл „Филип Кутев“ има над 7000 концерта из цяла България, както и в Европа, Азия, Африка и Америка.

Ансамбъл Тракия

Фолклорен ансамбъл „Тракия“ е създаден през 1974 г. от именития проф. Кирил Дженев. Спектаклите представят по неповторим начин фолклорното богатство на България от всички етнографски области, с което покоряват сърцата на публиката вече 40 години в над 50 страни по света. Съществен принос за неувяхващия заряд и младежкото излъчване носят изпълнителите, които са настоящи студенти или вече завършили специалисти от Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

Ансамбъл Пирин

Ансамбъл „Пирин“, създаден през 1954 г., е един от най-известните български фолклорни ансамбли, посланици на нашето народно изкуство по света. Творческата биография на ансамбъла включва хиляди концерти пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас и в над 60 страни в цял свят. В репертоара си ансамбъл „Пирин“ има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи се пазят в златните фондове на БНР, БНТ, Радио Благоевград и други.

hello Author