НОЩ/Пловдив 2017 под мотото „ТУК НAВСЯКЪДЕ“

Остава малко повече от месец до най-дългата НОЩ в страната, която вече 13 години се провежда в Пловдив. Всички те по традиция са с безплатен вход и включват, както музеите и галериите, така и читалища, зали за културни събития, центрове на различни общности, клубове, барове и много публични пространства. Тазгодишното издание на фестивала ще отбележи и 10-тата годишнина на своя инициатор и организатор – Фондация „Отворени изкуства” със специална програма под мотото „ТУК НАВСЯКЪДЕ”, курирана от културолога Владия Михайлова.

За всички, които се интересуват от колекциите на пловдивските музеи, в първата вечер на НОЩта, на 15 септември те ще бъдат отворени до 01:00 ч. За първи път тази година ще бъдат отворени ателиета на „Зеленото“ и „Синьото“ училище на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Стария град, където ще може да се види работата на студентите в специалностите живопис, скулптура, фотография, сценография и други и да се чуят специалните музикални пърформанси, подготвени от двама DJ-и, идващи от Израел специално за Фестивала. Акцент в тази част на НОЩта ще бъде и изложбата „Зад вратите на трезора на ОББ” с уникални пишещи и сметачни машини, стенни часовници, мастилници и документи, свързани с банковото дело. Изложбата се осъществява по повод отбелязването на 25-ата годишнина от основаването на Обединена българска банка съвместно с Регионален исторически музей в Пловдив в ново, неотваряно до сега крило на музея.

В същата вечер Музей на авиацията – Пловдив организира събитието „По-близо до Космоса”, където гостите ще могат да опитат „космическа храна”, специално приготвена за събитието. В програмата на галериите акцент е изложбата на известния американски артист Майк Буше в Галерия „Сариев“, както и традиционния вече кураторски тур из Национални есенни изложби с тема за 2017 „Плацебо“.

В традиционната програма „Град и култура“ и тази година ще участват множество културни институции и общности, сред които читалище „Алеко Константинов”, Арменския-културно информационен център, Читалище Шалом и БНТ – Пловдив. На стълбите до сградата на телевизията ще се прожектира НА ЖИВО (streaming) участието на Държавния куклен театър – Пловдив с известния спектакъл „Дама Пика“ в московския фестивал „Рязанские смотрини”. А на сцената на самия Куклен театър пък ще може да посетим „Theatrum Philosophicum” – пърфомативно четене по новата книга на Боян Манчев – „Облаци“.

Площадите, терасите, в градинките и на други публични места в града ви очакват различни културни събития. Посетителите ще могат да участват във виртуално пътешествие из някои от най-известните музеи в света. На открито, на Лапидариума, ще могат да се гледат документалните късометражни филми от платформата „КинеДок“, на стълбите на Каменица пък – видеа от тийн платформата Reporteen. Желаещите ще могат да се включат и в Интерактивно – сетивната инсталация на Небет Тепе, подготвена от център „Алос“ или да се забавляват с представленията на „Цирк де ла Люлин“.

Основен акцент в музикалната програма ще бъде концертът на Фортисимо на 16 септември на Античния театър. Съботната фестивална вечер ще бъде подобаващо завършена с официално Absolut парти, което вече няколко години дава ритъм на фестивала до малките часове на Нощта.

Програмата на „Малката Нощ“ за детската публика тази година се смесва с традиционните събития и ще предложи множество работилници, където децата ще могат да се научат на графични и иконописни техники, да играят игри, да плетат и да се забавляват, да научават за иконописта, космическата архитектура, връзката между геометрия и изкуство, както и да развиват своите дигитални и предприемачески детски умения.

Най-дългогодишният проект на Фондация „Отворени изкуства“ – събитието НОЩ/Пловдив, започва през 2005, вдъхновено от берлинските Бели нощи и през годините се развива от събитие, свързано най-вече с музеите и галериите, в мултижанров фестивал, който оживява целия град и създава уникална и запомняща се атмосфера за над 40 000 посетители всяка година.

hello Author