Ново издание на „Пиеси” от Георги Марков по случай годишнина от рождението му

На 1 март 2018 г. се отбелязват 89 години от рождението на емблематичния български писател, публицист и драматург Георги Марков. 

По този повод издателство „Сиела” ви кани на вечер, посветена на творчеството на незабравимия дисидент – неговите „Пиеси”, превърнали се в „точката на пречупване в пътя на Георги Марков – от писател в страната към свободен, бродещ творец,… противоречащ на парадните хорове” (Георги Тенев).

Зад кулисите на всички 11 „Пиеси” на Марков, сред които и знаменитите „Комунисти” и „Да се провреш под дъгата”, станали причина писателят да влезе в конфликт с комунистическата власт и в крайна сметка да напусне България, ще ви въведат Димитър Кенаров, Димитър Бочев, Тони Николов и авторът на предговора на новото издание на „Пиеси” – Георги Тенев. С думите на Георги Марков ще зазвучи и гласът на Стоян Алексиев.

Животът на писателя е сам по себе си драматургичен. В него има конфликти, постоянно неудовлетворение, нетърпимост към режима. А в главната роля в тази противоречива творба е винаги той – самият Георги Марков.

hello Author