Найо Тицин за Master of Art: Нашите филми не забавляват, но вдъхновяват

На пресконференция за предстоящото трето издание на филмовия фестивал Master of Art Найо Тицин повдигна завесата към изненадите, които очакват всички любители на киното. От 12 до 30 април те ще имат възможност да се насладят на 77 заглавия от цял свят в София, Пловдив и Варна.

Всяка от кинолентите, включени в програмата на фестивала, са премиерни за България. Кината в София, в които ще се излъчват прожекциите, са „Люмиер Лидл“, „Одеон“, „G8, „Евро Синема“, „Cine Grand“, „Дом на Киното“ и „Френски институт“. В Пловдив фестивалът превзема „Лъки Дом на Киното“, а във Варна – кино „ФКЦ“ и „Contemporary Space, Cinema Room“. Прожекциите в рамките на фестивала ще бъдат общо 265.

Тази година, освен познатите филмови категории „Архитектура и дизайн“, „Изобразително изкуство и фотография“, „Литература“, „Музика и танц“, „Съвременно и протестно изкуство“, „Театър и кино“, „Панорама „Америка за България“, „Видео арт и арт реклама“, има и две нови – „Кулинарно изкуство“ и „Изкуство за деца“. В последната категория е включен филмът „Животът като анимация“ на режисьора Роджър Рос Уилямс, който миналата година беше номиниран за „Оскар“. Друго голямо заглавие е „Лица, места“, който е носител на награда за най-добър документален филм на фестивала в Кан.

Наскоро се замислих, че целта на повечето филми и фестивали е да забавляват и да срещат публиката със седмото изкуство. Нашият фестивал е да среща публиката с всички изкуства и да вдъхновява, а не да забавлява. За мен в това има голям смисъл“, категоричен беше създателят на Master of Art Найо Тицин.

След това продуцентът представи „младежкото“ жури, което отново е нововъведение във фестивала. „Убеден съм, че трябва да подаваме ръка и да се насочваме към младежката аудитория“, сподели журналистът. „Спряхме се на трима младежи, които се занимават с изкуство и кино. Крис Захариев, който придоби популярност със сериала „Да се изгубиш нарочно“, Борислава и Тео.“ Те ще оценяват филмите под различен ъгъл. „Мнението им ще бъде много важно, за да отгледаме следващото поколение за тези филми“, завърши Тицин.

DSC_6586
DSC_6598
DSC_6606
DSC_6602
DSC_6576
DSC_6611
DSC_6625
DSC_6616
DSC_6619
DSC_6630
DSC_6633
DSC_6638

Фото: Ивелин Солаков

Redaktor2 Author