Над 5,5 милиона зрители са гледали поне един от всички 155 излъчени епизода на „ИСТОРИЯ.BG“

Екипът на „История.BG“ отбеляза 5ата годишнина на предаването в ефира на Българската национална телевизия с празнично събитие в Литературен клуб „Перото“. Сред гостите бяха и голяма част от участниците в общо 155-тте издания на формата. Доказани историци и специалисти в областта, журналисти и представители на държавни институции си дадоха среща този път не, за да дискутират, а да се поздравят за успеха на предаването, което се превърна в емблема на БНТ1.

За изминалите пет години „История.BG“ се превърна в един от значимите и разпознаваеми проекти на БНТ. Форматът доказва, че не праймтайма създава предаването, а тъкмо обратното. Горд и щастлив съм, че има такова предаване.“, каза пред гостите на събитието Константин Каменаров, Генерален директор на Българската национална телевизия.

История.BG“ се нарежда сред най-гледаните продукции на обществената телевизия. По данни на ГАРБ за всички свои 155 издания до момента, предаването е достигнало до 81 % от населението на страната на възраст над 4 години – 5 615 675 зрители са гледали поне едно от излъчените предавания. Актуалността на формата и неговата интерактивност привлича все по-млада аудитория, като през последните години се отчита ръст и във възрастовата група 18-34 години.

Предаването стартира на 29 октомври 2012 година като поредица от шест юбилейни издания, посветени на ярки събития от историята на България. Силният зрителски интерес го утвърди като редовна рубрика на БНТ1, която се излъчва всеки понеделник от 21:00 ч.

За първи път в телевизионен ефир „История.BG“ наложи разговор за националната ни история, превръщайки се в платформа за публичност на различни тези на хора с научен принос в областта. Участие в предаването са взели 197 забележителни български учени историци от цяла България – експерти в различните области на историческото познание. Отворените дискусии, в които активно участие взима и публиката, доказват, че науката не е затворена само в академичните среди и дават възможност за изследване на историческите факти и тяхното преосмисляне. Темите от предаването провокират широк обществен интерес, намирайки развитие и извън телевизионния ефир, като например в социалните мрежи, където предаването има близо 30 000 последователи.

„„История.BG“ е предаването, което промени дебата за българската история. Това беше много важно, защото този дебат трябваше да излезе извън клишетата и пропагандата, извън наслаганите доктрини с десетилетия, и в него да участват широк кръг авторитети“, сподели Севда Шишманова, Програмен директор на БНТ1, по чиято идея стартира проектът.

Вечерта откри Ани Яковлева, продуцент на „История.BG“, която покани на сцената екипа на предаването, заедно с водещите Георги Ангелов, д-р Горан Благоев и д-р Андрей Захариев. Главният продуцент Роберт Ковачев изтъкна, че една от мисиите на „История.BG“ е именно да се даде публичност на специалисти в областта, които да разкажат историята по различен и интересен начин за младите поколения.

Andrey-Zahariev
Ani-Yakovleva&vodeshti-Istoriya.BG
BNT-5-godini_Istoriya.BG-1
K.Kamenarov&Ekip-Istoriya.BG
Nikolay-Poppetrov
prof. Trendafil-Mitev
Goran-Blagoev
prof.Ovcharov_Todor-Chobanov
Ekip-Istoriya.BG-2
BNT-5-godini_Istoriya.BG-2
prof.Ovcharov_Velislava-Dyreva

По време на събитието бе отдадена почит към покойните проф. Пламен Цветков, проф. Иван Божилов, проф. Цветана Кьосева, проф. Иван Стоянов и проф. Яни Милчаков с кратка визитка и архивни видеомариали от участията им в предаването „История.BG“.

Сред гостите на празника бяха: акад. Константин Косев, проф. Веселин Янчев, проф. Евгения Калинова, проф. Евелина Келбечева, проф. Илия Тодев, проф. Искра Баева, проф. Лизбет Любенова, проф. Людмил Спасов, проф. Николай Аретов, проф. Николай Овчаров, проф. Петър Ангелов, проф. Светлозар Елдъров, проф. Трендафил Митев, доц. Александър Гребенаров, доц. Александър Николов, доц. Димо Чешмеджиев, доц. Лъчезар Стоянов, доц. Михаил Груев, доц. Снежана Димитрова, доц. Стефан Дечев, заместник кмета на София доц. д-р Тодор Чобанов, д-р Войн Божинов, д-р Николай Поппетров, д-р Светослав Живков, д-р Тошо Пейков, докторантът Боян Жеков, главният редактор на Портал „Култура“ Тони Николов, писателят Димитър Бочев, гост-водещата Ирина Недева, Боряна Димитрова, Велислава Дърева, Ибрахим Чънар, Любен Марков, Росен Тахов. Домакините изненадаха събеседниците от предаването с колаж от техни реплики, прозвучали от ефира на БНТ в „История.BG“.

За изминалите 5 години „История.BG“ спечели общественото доверие и получи наградата на СБЖ за телевизия 2013-2014 г., „Златно перо“ – 2015 г. и специалната награда „Свети Влас“ 2017 г. Честването на годишнината на предаването е финансирано от екипа именно с получената парична сума към наградата „Свети Влас“.

hello Author