Над 40 музеи и галерии в Салон на музеите В НДК

Над 40 регионални и национални музеи и няколко галерии от цяла България се предствят в първия по рода си „Салон на музеите”. Инициативата е на Националния дворец на културата, а проектът е част от официалната национална културна програма на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Събитието беше открито за журналисти днес, а от 3 до 5 март софиянци и гости на столицата ще могат да разгледат експозициите с вход свободен, като влизането и излизането от сградата ще става през вход А4. 

Целта на проекта е да спомогне популяризирането на богатото културно-историческо наследството на страната ни, като покаже важни щрихи от експозициите, характерни за различни региони на България.

2018_0226_0090
2018_0226_0069
2018_0226_0052
2018_0226_0011
2018_0226_0006
2018_0226_0035
2018_0226_0034
2018_0226_0026
2018_0226_0056

Събитието бе открито от г-жа Амелия Гешева –зам.-министър на културата, която отбеляза, че то е посветено не само на Българското председателство, а и на Европейската година на културното наследство. „Благодаря на НДК за инициативата да събере под един покрив музеите на България и да си пожелаем през следващата година на втория Салон да има още повече музеи. В „Салона на музеите” в НДК под една шапка ще могат да бъдат представени колекциите на музеите от страната и съм щастлива за това, че за нашия национален празник – 3 март, „Салонът” ще бъде отворен за българската публика и за гостите, които ще бъдат тук по време на Председателството”, каза Гешева и благодари на всички организатори и партньори.

Г-н Борислав Велков – председател на Борда на директорите на НДК увери, че инициативата няма да остане единичен акт, а ще се превърне в една от добрите традиции в Двореца. „НДК е естествено пространство за Салон на музеите, защото основната мисия на Двореца е да представя българската култура, история и изкуства по възможно най-достъпният и оригинален начин. Не случайно НДК е най-посещаваната мултифункционална културна инфраструктура в България. Страната ни има много богата и древна история, но не по-малко важно е как се справяме да я представим днес, колко разбираемо и колко достъпно го правим. Това е нашата цел, да бъдем не само организатор, а НДК да бъде едно отворено, социално и модерно пространство, чиято мисия е да излъчи правилното послание към днешните и бъдещи поколения. Споделям изцяло мнението на министър Банов, че социализацията на културното наследство е едно от най-големите предизвикателства и задачи пред всички, които имат отношение към този процес. Проекти като ”Салона на музеите” показват, че НДК се движи в правилната посока, следвайки съвременните и световни тенденции. Важно е, че именно днес тук се провежда Българското председателство, защото това превръща споделеното пространство в европейско, а така историята ни става достъпна на всички, които малко ни познават”, допълни още Велков по време на официалното откриване днес.

От своя страна, инициаторът на проекта Ивелина Кючукова, също изказа благодарност към всички музеи, галерии и салонни експозиции, които приеха предизвикателството и за първи път се включиха в инициативата.

„Салон на музеите” е разположен на 3-я етаж в НДК и е отворен за посетители от 10:00 до 17:00 часа от 3 до 5 март.

Проектът е част от официалната национална културна програма на Българското председателство на Съвета на ЕС. 

hello Author