Надя Обретенова: Завиждам благородно на всички млади хора, защото живеят в интересно време

Странно нещо е времето! Докато се обърнеш, и то е прелетяло стотици километри, изписало е десетки години в биографията и изрисувало с отличителни знаци сърцето! Сякаш беше вчера, когато водещата на БНТ Надя Обретенова и дъщеря й Неда (на възраст само няколко месеца) красяха корицата на родно списание за родители, а ето, че днес пред мен стоят майка и тийнейджър. Всъщност лесно бихте сбъркали, че двете са сестри – толкова много си приличат! Кога ли е минало това време?..

Разговорът с Надя и Неда е увлекателен и забавен. Прескачаме от тема в тема (какво е предизвикателството да си имаш майка новинар у дома и да отглеждаш тийнейджър), смеем се, просълзяваме се, разкриваме си малки тайни… един от онези женски разговори, в които времето лети неусетно.

С какво започва дневната новинарска емисия в дома ви?

Надя: Започва в 6,15 ч със звъна на няколко будилника и с призива всички да стават. Обикновено аз съм първа, после Неда, а накрая и Петър.

Неда: Аз по принцип сутрин съм доста нервна, когато ме събуждат.

Предизвикателство ли е да имаш дете тийнейджър у дома?

Надя: Сблъсъкът е непрестанен. Започва се от сутрин рано кой да влезе първи в банята, а след това продължава с какво ли не през деня. Например защо говори до 12 ч през нощта по телефона, а не си прегледа новите думи, примерно (усмихва се).

А да имаш майка новинар вкъщи предизвикателство ли е?

Неда: Предизвикателството е в програмата на майка ми и в това, че всеки ден има нещо различно и ново. Понякога е до късно на работа и не мога да я видя, друг път напълно ни се разминават програмите. Предизвикателство е и че много хора я познават по улиците и когато излезем на разходка, често се чува „госпожо Обретенова, може ли да ви попитаме нещо”. Аз самата рядко гледам майка ми по телевизията, защото съм свикнала тя да ми разказва какво се е случило. Не мога да го възприема много-много, защото с мен мама се държи по един начин, а на телевизията излиза съвсем сериозна…

Неда, ти изкушена ли си от журналистическата професия?

Неда: От малка много се интересувам от професията и в продължение на година и половина се снимах в рубриката „Малките репортери” по БНТ. Правих интервю с президента, а преди месец интервюирах и Явор Колев по проблема с интернет сигурността. Често пъти ме питат дали искам да стана като майка ми и честно казано тези въпроси не ми харесват много, защото искам да вървя по свой път. Искам да изградя сама всичко, което правя.

Надя: И аз не бих искала тя да е като мен. Тя е Неда, има страхотни качества като човек, много е добра и любознателна, упорита (и това мисля, че ще й помогне след време). Мечтая си след време да казват „това е майката на Неда”, а не „това е дъщерята на Надя Обретенова”. Много се гордея с нея и всичко, което прави тя.

Външно двете много си приличате. А в характерите откривате ли сходства?

Надя: Честно казано Неда не иска да си признава, че прилича на мен. Мисля, че напоследък го преодолява. В интерес на истината външно прилича много и на баща си. Взела е от двама ни, но като излъчване аз и тя си приличаме много! Неда, а приличаме ли си като характери?

Неда: Не!

Надя (усмихва се широко): Категоричен отговор! Не си приличаме. Твърдоглавието е общата ни черта и по един и същи начин сме инати. Затова често има сблъсъци. Но иначе тя е мек характер, когато реши да го прояви. Аз също и имаме чудесни моменти заедно.

Неда: Помня, че като малка много исках да съм като мама. Да изглеждам като нея… Но в трети клас реших да си направя прическа като нейната – с бретон и къса коса и моите съученици веднага реагираха: „Ти си като майка си! Малката Надя Обретенова!”. Бях много тъжна и оттогава насам не искам да приличам на майка ми, защото това ми остана като спомен.

Има ли нещо, за което завиждаш благородно на Неда?

Надя: Завиждам благородно на всички млади хора, защото живеят в интересно време. Искаше ми се, когато бях в осми клас, да ги имаше и съвременните технологии, и този ритъм на живот, и възможността да вдигнеш телефона си на приятел и да му се обадиш, където и да се намира той (или просто да му напишеш съобщение). Отскоро с други мои съмишленици от фондация „Кой е срещу теб в мрежата” се занимаваме с обучаването на ученици как безопасно да използват информацията в глобалната мрежа. Работим в посока сигурността на децата в интернет, за да могат да имат онази увереност, когато работят в социалните мрежи, да чувстват ползата от нея и да я използват за интересите си, а не да се чувстват употребени.

Какво ще си пожелаете за бъдещето?

Надя: Може би това, с което започнах. Искам след години да стана една добра баба на страхотни внучета и да мога да помагам на Неда във всичко, което прави в този живот.

Неда: Искам да стана по-отговорен човек и да не реагирам толкова емоционално. Искам да посетя много места, да завърша успешно училище. Още не съм решила с какво искам да се занимавам, след като завърша. За семейството си искам да останем все така близки и да имаме още много забавни моменти.

ИНТЕРВЮ: ВЕЛИАНА СИМЕОНОВА
ФОТО: ТОНИ ТОНЧЕВ
ГРИМ И КОСА: КРЪСТЬО ПРАЗОВ

Публикувано в списание HELLO! България брой 8 (160).

Всички права са запазени!

Redaktor2 Author