„Моцартови празници“ в памет на оперната прима Христина Ангелакова

За 14-та поредна година един от най-емблематичните летни международни фестивали за опера и балет в България – „Моцартови празници“, ще поднесе на своите почитатели богато програмно съдържание с класически и модерни прочити на творби на Моцарт, Чайковски, Пучини, Шарл Гуно, Руджеро Леонкавало и др. Над 350 участници от България и Германия ще се включат в празника, посветен на красотата и изяществото на оперното и балетното изкуство. Това издание на фестивала ще е в памет на своя дългогодишен артистичен директор – оперната прима Христина Ангелакова.

3
2
5
1
6
4

Официалното откриване ще е в 20 ч. на 12 юли (четвъртък) с Моцартовата опера „Вълшебната флейта“ на Марионетна опера – Линдау, Германия. Това ще е своеобразна премиера на оперния спектакъл в България на сцената на читалище „Заря 1895“ в Правец. С още една своя марионетна продукция ще зарадват зрителите специалните гости от Германия – балета „Лебедово езеро“ на П. И. Чайковски. Марионетната опера е една от съвременните тенденции в кукловодското изкуство и предлага вълнуваща инсценировка на танцуващи кукли. ,,Автентично, правдоподобно и истинско“ – така Бернхард Лайсмюллер, шеф и основател на ,,Марионетната опера Линдау“, описва своето изкуство, при което той и дванадесетте негови актьори, чрез най-фини движения случват фигурите на сцената да въздействат като истински и живи.

Сцената край езерото ще събере в три поредни вечери операта „ТурандоТ“ от Джакомо Пучини, музикално-танцовият спектакъл „Валпургиева нощ“ и операта „Палячи“ от Руджеро Леонкавало. Мащабните продукции са на Държавна опера-Стара Загора в партньорство с Държавен куклен театър-Стара Загора и Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“ (в „Турандот“), както и със специалното участие на артисти от трупата на Академичен цирк „Балкански“ (в „Палячи).

Няма да липсва и превърналата се в традиция съпътстваща фестивална програма. На импровизирана среща-разговор световноизвестният български тенор Калуди Калудов ще раздава автографи на своите почитатели. Талантливият български творец тази година отбелязва 40 години на сцената. Той е сред водещите тенори в света, а в творческата му биография има над 60 централни тенорови партии от европейската оперна класика. Водеща на събитието ще е Боянка Арнаудова.

hello Author