Мартин Генов: За мен семейството и децата са най-голямата радост в живота на един човек

Kрасотата притежава силата да вълнува по невъобразими начини, а различните й изрази позволяват всеки да й се наслаждава според собствената си представа за нея. Но е факт, че една от първите асоциации, които почти всеки прави, когато чуе думата „красота“, е свързана с външния вид на човек. Именно той е в основата на професията на д-р Мартин Генов – пластичен хирург, който сбъдва мечтата си да практикува и успешно кара всяка негова пациентка да се почувства красива, щом погледне в огледалото. Каква е личната му представа за красота и какво го прави щастлив извън операционната зала, научаваме лично от привлекателния доктор.

Практикувате изключително вълнуваща и отговорна професия. Вие ли я избрахте, или тя Ви откри?

Винаги съм имал желание да стана лекар, и то хирург. Като малък обичах да рисувам и смятам, че това предопредели избора ми да стана пластичен хирург и да съчетая и двете. Безспорно човек трябва да притежава вроден усет за естетика, а не просто да бъде добър хирург, за да се занимава с тази професия.

Няма как да не отбележим, че изглеждате млад за пластичен хирург. Всичко показва, че това не пречи на работата Ви, а помага ли?

Смятам, че квалификацията и уменията на един хирург са водещи и винаги съветвам пациентите ми да се интересуват от тях, когато правят своя избор на лекар. С риск да прозвучи нескромно съм на мнение, че за възрастта си съм един от най-добре квалифицираните и подготвени хирурзи в България с множество специализации в Англия, Италия и Швеция при едни от най-реномираните пластични хирурзи в света. Разбира се, добрият външен вид и харизмата, която излъчва един човек, винаги биха могли да му бъдат от помощ при комуникацията с нови пациенти.

Какво най-често виждате в жените, потърсили Вашата консултация?

В нашата работа се налага да бъдем и психолози. Невинаги пациентът, който влиза през вратата на кабинета, знае какво иска да промени в себе си. Моя е задачата да преценя дали този човек наистина се нуждае от конкретна операция, оправдана ли е тя, ще има ли нужния ефект и най-вече дали пациентът е психически стабилен и има реалистични очаквания за крайния резултат – както в медицински план, така и в личен.

Вярвате ли, че променяте живота им?

Има пациенти, които наистина се нуждаят от операцията. Ако цял живот са имали комплекс поради крив нос или малки гърди, една операция действително променя тези хора. Още при първите контролни прегледи наблюдавам как те сякаш разцъфват. Започват да обръщат повече внимание на външния си вид, сменят изцяло гардероба си и придобиват съвсем различно самочувствие. Не бива да забравяме и пациентите, които се нуждаят от реконструктивна хирургия – като дете, пострадало от изгаряне, или жена, загубила гърдата си поради карцином. В този смисъл вярвам, че променям живота им и им давам нова надежда за нормален такъв.

Случвало ли се е да Ви ухажват ваши пациентки?

Разбира се. Пластичният хирург по нищо не е по-различен от средностатистическия мъж, освен с това, че ежедневно се среща с много непознати жени в професионална атмосфера. Важно е обаче да се спазва лекарската етика и отношенията ни винаги да остават професионални и безпристрастни.

Вярвате ли в „идеалната“ красота и каква е представата Ви за нея?

Според мен не съществува подобно понятие като „идеална красота“, перфектна пропорция или симетрия. Безспорно има определени характеристики за почти всяка част от човешкото тяло, които се харесват повече от други, но красотата е субективна и в човека тя е съвкупност не само от външната красота, и излъчването, което притежава дадения човек, но и от неговата вътрешна харизма и хармония.

Като пластичен хирург, който може да накара всяка жена да се почувства като супермодел от корица на списание, колко важна е „вътрешната“ красота за вас?

Изключително важна. „Вътрешната“ красота е съставката, която прави хората уникални. Нашата роля е да я разгърнем. Както казах, ние трябва да сме и психолози и освен да променим външния вид на пациента, трябва да умеем да му вдъхнем увереност, така че той да се чувства комфортно в собствената си кожа.

Какво харесвате най-много в себе си?

Упоритостта. Не се отказвам лесно, независимо колко е трудно.

Кой е Мартин Генов, когато не държи скалпел в ръка?

Обикновен човек, открит към света и наслаждаващ се на живота. Перфекционист във всяка негова сфера.

Има ли място за хаос в живота Ви?

Не мисля, което може би понякога е проблем за близките ми хора. Както в работата ми, така и в живота ми винаги имам план за действие и обичам, когато нещата се случват по начертаната схема, но не мога да отрека, че импровизацията понякога ме зарежда с много повече адреналин.

Какви правила спазвате в личния си живот и кои граници си позволявате да прекрачвате?

Вярвам, че личните отношения се градят върху принципност, добронамереност, взаимност, уважение, толерантност, съпричастност и себеотрицание в трудни моменти – барометрите, които следвам. Не харесвам хора, които си позволяват да прекрачват граници чрез действия и вмешателство.

Очевидно работата е важна за Вас, но какво още Ви кара да се чувствате щастлив?

Безспорно доволните пациенти ме правят много щастлив. Обичам обаче моментите, в които мога да се отдам на приятни изживявания с любимите ми хора. Пътуването ме зарежда, откриването на нови хоризонти, времето прекарано сред природата. Разтоварва ме да тичам в парка с кучето ми.

Разбрахме, че обичате да се гмуркате. Намирате ли време за хобита?

Гмуркането е едно от най-любимите ми занимания в свободното ми време и когато имам възможност, винаги опитвам да планувам ваканциите си на места, където мога и да го практикувам. Обичам също да готвя, когато съм си вкъщи, тренирам бойни спортове и свиря на китара.

Какво планирате за близкото си бъдеще в личен план?

Надявам се скоро да създам семейство и, разбира се, деца. За мен те са най-голямата радост в живота на един човек.

С какво са свързани мечтите Ви?

Искам благодарение на щастливите ми пациенти и усърден труд да се превърна в един от най-уважаваните пластични хирурзи в България, но преди всичко да спечеля доверието на хората и да бъда добър човек.

ИНТЕРВЮ: МАГДАЛЕНА ГЕОРИЕВА

ФОТО: ПЕТЯ ЧОЛАКОВА

СТИЛ: ГЕРГАНА РАНГЕЛОВА

ГАРДЕРОБ: BRUNELLO CUCINELLI

ЛОКАЦИЯ: РЕСТОРАНТ KOTO

Публикувано в списание HELLO! България брой 2 (166).

Всички права са запазени!

Redaktor2 Author