Мартин Буллард от Smokie: Българските фенове обичат нашата музика и са невероятна публика

Февруари месец се очертава да бъде изключително вълнуващ! И причината не е само празниците на 14-ти, които топлят душите и сърцата ни. Всички почитатели на рок музиката и най-вече на британската група Smokie ще имат възможност да видят и чуят музикантите на живо. Бандата ще изнесе два концерта у нас – на 8-ми февруари във Варна, а на 9-ти февруари в Бургас. Именно по този повод имахме удоволствието да поговорим с Мартин Буллард, който застава зад музикалните клавирни инструменти…

Част от незабравимите ви хитове се раждат през 70-те. Как се промени музикалната индустрия оттогава?

Технологиите се промениха. От аналогово се премина към цифрово записване. Методите, чрез които се слуша музика също се измениха – от винил към компакт дискове, MP3 плейъри, директно теглене и стрийминг услуги. Най-вече слушаме „компресирана музика“, която е изгубила голяма част от оригиналния си детайл. По-голяма част от музиката се слуша през телефони, таблети и компютри.

Какво ти липсва в съвременната музика?

Липсват ми добрите строфи в текстовете. Песните от 70-те бяха по-поетични, разказваха истории, в които можехме да се припознаваме.

През 1975 изпълнихте незабравимата си песен If You Think You Know How To Love Me. Мартин, откри ли човек, който знае, как да те обича?

Да, намерих. Срещнах съпругата си Роз през 1990 на турне в Австралия. Женени сме вече от 26 години.

На репетициите ли дължите хармонията помежду си или успехът ви се дължи на друго?

Хармонията се получава естествено и рядко може да се изрепетира. Наподобява на карането на колело – веднъж щом се научиш да го правиш, никога не се забравя.

Кое е това, което прави Smokie по-специална група от другите рок банди?

Имахме късмет да имаме силна колекция от хитове, които предлагахме всяка вечер с широки усмивки на лицата си. Връзката ни с публиката е жизнено важна част от успеха ни.

Какъв е идентичният отпечатък във всяка песен, която създавате?

Красива мелодия, съчетана с добра история. Тези две съставки определят песните на Smokie.

Със Smokie сте били почти навсякъде – Скандинавския полуостров, Южна Африка и дори Китай. Разкажи ни забавни истории от посещенията си там.

Моята история е от Скандинавия. През лятото на 1996 записвахме коледния ни албум Light a Candle. Беше горещо и слънчево, а ние трябваше да мислих за зима и сняг. В студиото имаше няколко коледни украси, включително танцуващ Дядо Коледа, коледно дърво и снежни кълба. Един ден група пациенти на психиатрична болница бяха разведени в Puk Studio в Дания и изглеждаха наистина объркани. Навън слънцето грееше силно, а вътре записвахме коледни песни. Надявам се всички да са се възстановили от заболяванията си и да не са пострадали при това странно преживяване.

Без какво не тръгваш на турне?

Телефонът ми, който използвам повече за филми, музика, снимки, дизайн и социални мрежи, отколкото да извършвам телефонни обаждания. Освен това FaceTime e важна връзка със семейството ми.

Предстоят два концерта на Smokie в България. Защо се спряхте на Варна и Бургас?

Посещаваме местата, където са ни отправили покана.

С какви впечатления си за българските ви фенове?

Те обичат нашата музика и са невероятна публика.

Предвидили ли сте изненади за двата концерта?

Вероятно ще има песни, които не са чували преди, но ще ги призовем да изпеем заедно една конкретна. Това ще бъде изненадата.

ИНТЕРВЮ: МАГДАЛЕНА ГЕОРГИЕВА

ФОТО: PR

Redaktor2 Author