Любомир Василев: Човек не може да очаква да бъде харесван и уважаван, ако не го прави за себе си

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on Tumblr

Той е познат в светските среди като собственик на едни от най-добрите и модерни столични заведения. Освен това често привлича погледите на дамите, когато се появи, защото перфектната му визия не остава незабелязана. За храна, режим и правила в живота ще си поговорим с един от най-желаните, но и най-потайните, защото никога не говори за личния си живот. Нормално, той работи без почивен ден и работно време…

Ще започна с неочакван въпрос, но е факт, че през всичките години ти не спираш да изглеждаш перфектно. Защо е важно за теб да се грижиш за външния си вид?

Какво означава да изглеждаш добре? Човек не може да очаква да бъде харесван и уважаван, ако не го прави за себе си. Това е смисъл на живот, не е нещо, което изисква специални усилия. Все пак знаеш, че аз общувам с много хора всеки ден, работата ми го изисква, така че се старая, но наистина е вече навик желанието да изглеждам добре. Знаеш ли – винаги съм се изненадвал от хората, които влагат много време, усилия и средства колите им да са перфектно поддържани, но външният им вид е обратно пропорционален. Това не го разбирам. Знаеш ли, човек, ако сутрин не се харесва в огледалото, как да му тръгне позитивно денят. Не казвам, че човек трябва да робува на модата, но онова, което човек иска да получи, първо трябва да го предложи.

Спазваш ли специален режим на хранене – все пак в основата на бизнеса ти е храната?

Абсолютно простите неща, без нищо специално. Аз пътувам много и опитвам всякаква храна, но в България спазвам режим – без въглехидрати, повече салати, риба, плодове – неща, които са известни на всички. И точно този режим, който не изисква много усилия, роди и няколко бизнес идеи в ресторантите – да предлагаме безглутеново конопено брашно за пиците и пастата, повече киноа, лимец… Искам дискретно да помагаме на клиентите да избират здравословното.

Имаш ли някакви вредни навици?

Освен че си гледам много телефона… Той е от скоро и определено не ми харесва.

Ти си кавалер и това го знаят всички, които те познават, но наблюдаваш ли това, което виждам аз – жените вече искат да бъдат мъже…

Да ти призная нямам нищо против да настане малко матриархат, защото съм се уморил да заемам всички функции. Шегата настрана, но лично за себе си бих уважавал повече жената, когато е на моето ниво, да е равнопоставена. Не искам да ме посрещат ролки и пеньоар. Виж Клуни колко време си избира жена и какво каза за нея: “Избрах си интелигентна жена”. Важно е другият да има какво да вземе от партньора.

Кавалерството мит ли е или е на път да се превърне?

Зависи от човека и възпитанието, но никога според мен няма да изчезне. То е част от ухажването и играта.

Имаш успешна верига от ресторанти, но не съм те забелязвал в малките часове. Имаш ли специален режим и какво е важно за твоя начин на живот?

С годините всичко се променя. Това е нормално. Вече избягвам нощния живот, не че преди стоях до малките часове. Сънят днес е по-важен, за да е активен през деня.

Как се промениха твоите предпочитани вкусове и тези на клиентите? Знам, че обичаш да посещаваш различни места по света.

Вкусът е нещо, което се възпитава. Ние не продаваме в Spaghetti Kitchen храна, а лайфстайл. В нито едно заведение нищо не е случайно – от дизайн, през концепция на менюто и неговата подредба, качество на храна и съдържание, това не е случайно, то си е цяла философия. Спомням си, че преди 17 години, като отворихме Motto и предложихме рукула в салата, всички ни гледаха странно. Днес това “глухарче” дори си има собствена салата…

Говорим за култура… Етикетът не е измислен просто за да съществува. Какво би те вбесило в неговото нарушаване?

Не мога да си представя как някой ходи облечен с анцуг в каквото и да е заведение.

Всеки човек си има история. Често предпочита да не говори за нея, но няма как да не те попитам кога ти е било най-трудно. Днес всичко изглежда красиво – хубав, с успешен бизнес…

Не всичко, което очите виждат, е истина. Дори сега ми е трудно. Колкото по-голям бизнес, толкова повече проблеми. Само в новото заведение на “Света Неделя” работят 70 човека. А те работят всеки ден с още много хора и всичко това са характери. Трудно е всеки ден… В България да правиш бизнес не е лесно.

Спомняш ли си началото и какво не би забравил от него?

Всичко се случваше с повече ентусиазъм. Нямаше конкуренция, нямаше заведения. Правехме местата, които ни липсват. Днес този бизнес изглежда лесен, но е много трудно…

За какво мечтаеше, като беше малко момче?

Да пътувам. Тогава беше трудно. Спомням си, стояхме в една вила на мой приятел и гледах небето и самолетите и си мислех и представях къде отиват тези хора…

За какво мечтаеш днес?

За работа. Това е истината. Хората да оценяват труда, защото заведенията, които правя, са с философия, която да е част от културата на София, която е столица и в същото време дестинация, а ние като заведения сме също дестинация. Сега работя върху нов проект и повярвай ми, както в досегашните сърцето ми е основата на всичко.

ИНТЕРВЮ: СТАНИСЛАВ ДОЧЕВ

ФОТО: ЕКАТЕРИНА ТИТОВА

Публикувано в списание HELLO! България брой 4 (156).

Всички права са запазени!

Redaktor2 Author