Лимонов тарт с мус от кедрови ядки от Николай Немигенчев

Рецептата за лимонов тарт с мус от кедрови ядки гарантирано ще ви накара да се влюби в него от първа хапка!

Необходими продукти:

За масленото тесто:

 1. 250 гр. бяло брашно
 2. 125 гр. масло
 3. 1 яйце
 4. 40 гр. кедрови ядки

За пълнежа на тарта:

 1. 540 мл. лимонов сок
 2. 540 гр. захар
 3. 540 гр. яйца
 4. 8 гр. агар
 5. масло за намазване

Меренг:

 1. 170 гр. пудра захар
 2. 160 гр. белтъци

Мус от кедрови ядки:

 1. 50 гр. кедрови ядки
 2. 100 мл. животинска сметана
 3. 100 гр. белтък
 4. 40 гр. пудра захар

Кедрова паста:

 1. 30 гр. кедрови ядки
 2. 20 гр. пудра захар
 3. 15 мл. животинска сметана

За окрасяване:

 1. 20 гр. кедрови ядки
 2. лимонена мащерка

Начин на приготвяне:

 1. Предварително загрявате фурната на 160 С.
 2. За масленото тесто: в подходящ блендер смилате брашното и кедровите ядки, за да се смесят много добре, като не трябва ядките да станат на масло и затова работите с блендера с пулсация, а не непрекъснато блендиране. След това добавяте маслото и едно яйце. Блендирате до получаването на хомогенно тесто. Изваждате от блендера полученето тесто, ако има нужда доомесвате на ръка и правите на малък диск. Прибирате в стреч фолио в хладилника за 30 мин.
 3. След като тестото е преседяло 30 мин в хладилника, разточвате в до 3 мм дебелина в кръг и поставяте в добре намаслена 23 – 25 см форма с падащо дъно. Излишното тесто изрязвате, като може да оставите половин, 1 см в повече, тъй като при печенето тестото ще се свие леко. Тестото дупчите с вилица навсякъде, за да не се надигне при печенето. Печете на 160 С за 15 – 20 мин. или до получаване на златен загар. Изваждате от фурната да изстине.
 4. Докато тестото изстива смесвате захарта, яйцата, лимоновия сок и агара в касерола. Разбърквате много добре сместа и поставяте на слаб котлон като бъркате с тел непрекъснато до завиране. Ще се получи хубава и пухкава смес.  Трябва да се бърка постоянно и котлона да е слаб, за да не загори сместта по дъното на касеролата. Когато започне да бълбука леко, сместта е готова и трябва да се махне от котлона. Много е важно да бъркате до завиране, тъй като агарът се активира при завиране. След като махнете от котлона малко по малко започвате да прибавяте студеното масло с телта до изчерпването му.
 5. Изливате лимоновата смес във формата с падащото дъно върху изпеченото тесто и прибирате в хладилника да се изстудява. Реално след 20 – 30 мин, ако бързате много, ще можете да нарежете тарта.
 6. За муса: Пасирате 50 гр. кедрови ядки до получаване на гъста кедрова паста. Белтъците разбивате на меренг като малко по малко добавяте захарта. Сметаната разбивате до мек връх. Прибавяте малко от сметаната към получената кедрова паста да олекоти сместа, след което прибавяте останалата сметана и меренга, като целта е да получите хубав въздушен мус. Прибирате покрития със стреч фолио мус в хладилника. Хубаво е мусът да престои в хладилника поне час.
 7. За целувките разбивате бавно 160 гр. белтък и малко по малко започвате да добавяме пудрата захар. Искате да се получи хубав гъст меренг. Меренгът поставяте в пош и върху голяма правоъгълна тава застлана с кухненска хартия (за да не ви мърда хартията, докато правите целувките сложете във всички краища на тавата по една голяма точка от сместа за целувките) в тавата правите капси с диаметър 1,2 см и различни правоъгълно квадратни форми от 3,4 см. Печете на предварително загрята фурна на 90 – 100 С с вентилатор за 45 – 60 мин до получаване на перфектните малки целувки без никакъв загар.
 8. За кедрова паста: блендирате 30 гр. кедрови ядки с 20 гр. пудра захар много добре. Към получената смес прибавяте 10 – 15 мл. животинска сметана.
 9. Запичате 20 гр. кедрови ядки на тиган и блендирате леко.
 10. Сервиране: Режете  готовия тарт на малки правоъгълници. Слагате половин лъжица от кедровата паста в чиния. Върху кедровата паста поставяте тарта и до него от изпечените кедрови ядки. Капсите и правоъгълните целувки поставяте върху тарта, като някои от тях забивате в самия тарт. Завършвате с хубава лъжица кедров мус и доокрасявате с още целувки и лимонена мащерка.

Добър апетит!

Фото: PR

Redaktor2 Author