Ледената приказка на Финландия

Зимата идва и повечето хора вече плануват къде да прекарат коледните и новогодишни празници. Ако не сте от тези, които предпочитат през зимния период да са на някое екзотично място, то ние имаме предложение за вас. Ако очаквате да сте сред природата и да сте заобиколени от една зимна приказка, със сигурност Финландия е вашата мечтана дестинация.

Има много причини, поради които Финландия е най-подходящото място, което може да изберете за вашата зимна почивка.

Първото нещо, което ще забележите, когато пристигнете в страната от Скандинавския полуостров, със сигурност ще бъде изобилието от сауни. Във Финландия има повече сауни, от колкото автомобили. Такива помещения може да намерите дори в заведения за бързо хранене. Почти няма финландец, който да не ходи няколко пъти седмично на сауна. За тях това се е превърнало в някакъв свещен ритуал, който им помага да разпускат и да забравят за проблемите от ежедневието. Ще си струва да опитате да влезете поне един път в сауна. Има много изследвания, които доказват многото полезни ефекти, които донася сауната на нашето тяло.

Ако сте почитатели на риболова, Финландия е точно за вас. Това е страната с най-много езера в Европа. Ще можете да се настаните в някоя уютна селска къща, а през деня ще се наслаждавате на красотата, която ще ви предостави природната картина наоколо.

Като заговорихме за природа, Финландия притежава 40 национални парка, в които природната среда се пази зорко. Тази страна се грижи старателно за природните си дадености и това се забелязва, ако имате възможността да се разходите из финландските гори.

Ако сте планирали пътешествие до Финландия, то няма как да пропуснете посещението на столицата Хелзинки. Градът съчетава в себе си традиционно и модерно и впечатлява с архитектурното и културното си богатство. Фериботна връзка свързва Хелзинки с Талин, столицата на Естония, така че може да предвидите един ден и за естонския град.

Нещо, което привлича много туристи да избират Финландия за своята екскурзия, е без съмнение северното сияние. В областта Лапландия то се появява 200 нощи в годината и шансът да го наблюдавате е много голям, защото там селищата са малки и не са обременени с градските светлини, прах и замърсен въздух. Добри дестинации в Лапландия са Рованиеми, Муонио и Кеми.

Рованиеми е известен и с друго. Там се намира селището на Дядо Коледа. Милиони туристи годишно го посвещават и се наслаждават на неговата автентичност. Именно там е мястото, където ежегодно пристига голяма част от писмата на стотици хиляди деца. Всяко едно от тях бива прочетено от специалните елфи на Дядо Коледа и на следващата пролет малка част от децата биват изненадани с подаръци.

Тези от вас, които са почитатели на зимните спортове, ще останат доволни, щом отидат във Финландия. Там ще може да практикувате какво ли не, от каране на ски, до управляване на впряг с хъскита.

Едно от най-важните неща за всяка екскурзия е храната. А Финландия ще ви изненада с пресни плодове и зеленчуци, вкусна риба и още какво ли не. Не пропускайте да пробвате Kaalikääryleet (зелеви ролца), Hernekeitto (супа от грах), Viili (ферментирала млечна напитка), poronkäristys (специално приготвено еленско месо), Leipäjuusto (прясно краве сирене), Lihapullat (финландски кюфтенца) и други.

Ако сте уморени от динамика на днешния модерен живот, не се чудете, а изберете Финландия за своята почивка. Там ще откриете спокойствие, тишина и чист въздух. Или по-точно, третият най-чист въздух в света според най-скорошните изследвания.

Скандинавската страна ще ви впечатли още с диви животни, много културни фестивали и дружелюбни, но срамежливи хора.

Ако сте готови да изживеете една незабравима ледена приказка, заложете на Финландия и няма да съжалявате.

Финландия

2379011c01c3fb004bb310e6546d6ce7
cccf11fa41c96c6c98a4ca0291abd1c9
679258209469dbd08a4c97ca742f7b1f
1ea92a86e29627a23f3a695589d27f43
852e14f559c44597748e7ec8404542a5
b965e4a85efddfa94e1c9ae72cc12645

ТЕКСТ: ВАНЕСА НИКОЛОВА
ФОТО:PINTEREST

Redaktor2 Author