Кузман Илиев: Гледам на проблемите като на предизвикателства и авантюри

От 5 години в Bulgaria ON AIR Кузман Илиев започва да се занимава с журналистика по случайност. Последната година в училище се замисля в коя професионална сфера да се развива и се оказва, че да работи в медия е толкова вълнуващо и интересно, колкото си го е представял. „Учиш страшно много, срещаш се с различни хора.“ След конференция, на която представлява университета си, получава покана от Димитър Патарински и така попада в една кабелна телевизия, в която се запознава с Милен Цветков. Участието в предаването му завършва с телефонен разговор, в който журналистът предлага възможност на Кузман да работят заедно. „За мен той е един от най-добрите български водещи. Научил съм много от него и мисля, че ще ми е трудно да го достигна.“ На приятна среща с екипа ни Кузман Илиев непринудено показа кой е мъжът от Денят ON AIR и популярното Boom & Bust, от какво се вълнува и в какво инвестира усилията си…

Какво е справедливостта за теб?

Тя е еднаквото отношение спрямо хората и е базирана на лични и максимално обективни принципи. Естествено, че когато говорим за катаклизъм, дума не може да става за справедливост, защото няма човешка умисъл. Но когато един човек третира различни хора по различен начин, тогава се наблюдава несправедливост. Справедливостта е истината.

Ти самият справедлив ли си?

Първо, трябва да бъдеш справедлив към себе си. Отношението ти към другите е последствие от това дали си честен със себе си. Не можеш да се обвиняваш в несправедливост, ако не харесваш даден човек. Това е част от теб и мисля, че аз съм честен към себе си.

Спомена принципи. Кой е твоят личен, който никога не нарушаваш?

Да се отнасям с другите така, както бих искал те да се отнасят към мен. Винаги подхождам към всички с идеята да видя хубавото в тях. Или поне се опитвам до мига, в който осъзная, че е безсмислено. Когато не ми отвръщат със същото, тогава съм справедлив с тях. Не се държа лошо, не е добре човек да таи в себе си злоба или желание за отмъщение, но умея да се справям във враждебна среда.

Истина ли е, че планираш да издадеш книга?

Написал съм много тематично свързани статии, които в един момент мога да събера в сборник. Това е нещо, което съм искал да направя, но има теми, които бих искал още да развия. Те са по-скоро есета и ще придобият формата на книга, защото имам какво да кажа. Дори може да издам повече от една книга. Темите, които разглеждам, са в сферата на икономиката, политиката, банковото дело и личното развитие – социалната материя. Имам идеи и за романи, които ще бъдат пропити от тях, но те ще бъдат предназначени за хората и живота на съвременниците ни.

Като например?

Смятам, че хората днес са възпитани със символи и представи, които впоследствие започват да ги притискат. Например това, че семейството е най-важното и перфектното, е факт, но в реалността се случва рядко. Почти не съм го виждал, защото хората са различни и имат различни потребности в отношенията. Когато не се получи, те започват да се измъчват, че не са отговорили на този идеал, който им е заложен от други. Аз съм имал добри родители, но

няма как всичко да бъде перфектно. Мисля, че трябва да опознаем живота такъв, какъвто е. Не смятам, че трябва да се борим да задържим нещо, което може би изобщо не трябва да задържаме и е против природата ни.

В такъв случай към какво се стремиш в личен план?

Единственият ми стремеж е да развивам собственото си аз – всеки ден. Успехите са резултат от ежедневното, дори ежеминутното желание за развитие. Разбира се, това не означава непрекъснато и само работа или ограничаване в конкретна област. Важни са почивката, забавленията и контактите с хората.

Освен политика и икономика от какви теми се вълнуваш?

От щастието.

Какво те прави щастлив?

Добрите човешки взаимоотношения с хората, които обичам. Приятелството. Хубавите емоции. Нещата, които човек може да направи, в рамките на краткия живот. Щастието е състояние на ума. Постига се с начина, по който мислим. Реално погледнато, опитвам се да мисля хубави неща, за да бъда щастлив. То не е място, не са хора, а начин, по който гледаш на конкретни неща. Когато ти се случи нещо неприятно, впоследствие може да се окаже, че е най-хубавото, което те е сполетяло. Лошите неща са лоши и трябва да се изстрадат, след тях идва доброто.

С какво експериментираш?

С всичко. С храната, спорта, изненадите за хората, на които държа. Смятам, че съм смел. Експериментирам в по-нажежени ситуации, в които знам, че отсрещният човек се притеснява, но действам така, че да видя, доколко може да издържи на напрежението. Обичам да тествам хората. Интересно ми е, обичам да има тръпка и адреналин.

Самокритичен ли си?

Да, но не толкова самокритичен, колкото самоаналитичен. Понякога усещам самобичуване, но опитвам да гледам обективно на ситуацията. Когато виждаш нещата отстрани, осъзнаваш, че можеш да действаш и по друг начин, но обстоятелствата са повлияли на нейното развитие. Това, което мога да направя, е да си направя изводите.

Какъв е неподозираният ти талант?

Литературен. Но той е неподозиран засега. Талантът е предпоставка, дори страстен интерес, останалото е посвещение, упорит труд и жертви в добрия смисъл на думата.

Съществуват ли добри жертви?

Не. Ако считаш нещо за жертва, значи си сбъркал. Понякога определени действия изглеждат като жертви отстрани, но за да си ги направил, си решил, че са по-ценни от друго. Това не е жертва, а избор.

До каква степен разчиташ на късмет?

Късметът е съчетание между подготовка и шанс. Работя много върху подготовката, а шансовете ги има. Някои хора ще кажат: „Какъв късмет!“. Да, но когато си подготвен непрекъснато и има възможност, ти си готов. Мисля, че съм късметлия дотолкова, че съм имал възможност да направя нещо добро. Сблъсквал съм се с трудности.

Как се справяш с тях?

Понякога се случват неща, които изглеждат много стресиращи и тежки. Опитвам да подхождам спокойно и искам да си дам време, за да помисля рационално и да видя всички възможности. След това действам, а нагласата ми е, че каквото и да се случи, се изправям срещу проблемите и гледам на тях като на предизвикателства и авантюри.

От кого търсиш съвети?

От брат ми. Той е човекът, с когото съм най-близък. В наистина заплетените ситуации търся съвети от него. Ако има човек, на когото звъня веднага, това е той. Най-умният човек, когото познавам. Най-етичният, най-премереният, най-концептуалният. Приличаме си по това, че и двамата сме аналитични, отговорни и търсещи. Обичаме екипния дух, същевременно сме индивидуалисти. Различаваме се по-това, че аз мога да бъде по-груб. Емоционално той е по-обран и по-добър като душевност. Ние сме като „ин“ и „ян“, но той е бялото. Житейски е наясно с приоритетите си и е доста стабилен. Аз също съм такъв, но малко по-емоционален. Картите му са много добре разположени на масата, докато аз съм по-рисков играч. Другият човек, когото много уважавам и ценя, е Владо Сиркаров (б.а. екранният партньор на Кузман в Bulgaria ON AIR). С него също разговарям, когато се сблъскам с трудности. Той е много интересен човек, който ме впечатлява.

Как си почиваш?

Най-добрата почивка е с любим човек, сами, изолирани от света.

Има ли някой до теб?

Не, въпреки че е сложно. (Усмихва се.)

С какво може да те спечели жена?

Трябва да бъде жизнерадостна. Много е важно да е сладка, търсеща позитивното, да чете. Не е нужно да се интересува от моите сфери, но да е търсещ човек. Мисля, че не е хубаво да е от моята сфера, въпреки че не съм срещал такава жена.

Какво стои начело в To-Do-List-а ти?

Да се усъвършенствам. Но нямам списък, в койтофигурира „Да скоча с парашут“ или „Пътуване до Индия“. На тези неща гледам като на задачи, които просто трябва да отметна.

ИНТЕРВЮ: МАГДАЛЕНА ГЕОРГИЕВА

ФОТО И СТИЛ: ЕКАТЕРИНА ТИТОВА

ГАРДЕРОБ И ЛОКАЦИЯ: AGRESSIA GROUP

Публикувано в списание HELLO! България брой 2 (154).

Всички права са запазени!

Redaktor2 Author