Кралица Елизабет II и принц Филип празнуват 70 години от годежа си

Преди точно 70 години беше обявен годежа на принцеса Елизабет, бъдещата кралица на Великобритания, и лейтенант Филип Маунтбатън. Хванати ръка за ръка, на 10 юли 1947 година щастливата двойка беше снимана в Бъкингамския дворец. Принцесата (21) сияеше, докато показваше елегантния си годежен пръстен, с който бъдещият ѝ съпруг (26) ѝ предлага брак.

Четири месеца по-късно на 20 ноември 1947 двамата се женят в Уестминстърското абатство. През ноември месец тази година кралица Елизабет II и принц Филип ще отпразнуват своята „платинена“ сватба.

Елизабет се запознава с Филип, когато е едва на 13-годишна възраст, на сватбата на неговата братовчедка – принцеса Марина Гръцка. Тя се влюбва в 18-годишния красавец и му пише писма през юношеските си години. Бащата на принцесата, крал Джордж VI, се съгласява на този брак още през 1946 година, но условието било да изчакат с годежа, докато тя не навърши 21.

Кралят дава официалното си съгласие през април 1947 и тогава Филип предлага на Елизабет в Балморал. Над 2000 гости присъстваха на сватбата на принцеса Елизабет и Филип Маунтбатън. Тя е първото кралско събитие след края на Втората световна война и то е било отпразнувано от цялата страна.

Фото: Instagram/@katemidleton

Redaktor2 Author