Косата днес в Рим от Георги Петков

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on Tumblr

Целогодишно Рим е сред най-предпочитаните дестинации в света, но Георги Петков реши да посрещне есента в столицата на Италия. С какво го спечели и защо иска да се върне отново там…

Казват, че всички пътища водят към Рим! Теб какво отведе във Вечния град?

Желанието ми да видя защо повече от 20 века този град е толкова интересен и желан. Какво са оставили предходните поколения на тази велика империя.

Колко време прекара в Италия и с какви впечатления остана?

Бях за кратко – само 3 дни. А за място като Рим е необходима поне една седмица. Има толкова места, които трябва да се посетят задължително. Бях отседнал на удобно и красиво място – в хотел в близост до Колизеума. В интерес на истината се намирах на кратки разстояния до голяма част от забележителностите, до които можех да стигам съвсем спокойно и пеш.

Имаше ли предварителен план как прекараш престоя си там?

Да. През първия ден се качих на автобус за обиколка в града. Много е удобно. За около час и малко успяхме да направим обиколка на основните забележителности в Рим. От втория етаж на превозното средство можете да видите всичко. При втората обиколка слизах на част от спирките, за да разгледам забележителностите, които бях набелязал по време на първата обиколка, а след това се качвах на следващия автобус. Хубавото е, че билетът е целодневен. Втория ден го отделих за Ватикана. Препоръчвам ви да си купите билети онлайн за малка тур група. И то по възможност да бъде ранна – от 9 часа. Това е място, което не може да бъде описано с думи. То трябва да се види и лично да се усети вековното развитие и надграждане.

Колизеумът е един от най-ярките символи на Римската империя. Успя ли да усетиш духа ѝ?

Да. Когато видиш толкова гигантска постройка за забавления като Колизеума, толкова солидно построена и красиво украсена, и се замислиш, че е издигната преди 20 века, осъзнаваш всъщност колко велика е била тази империя. И колко история е оставила за нас.

Хвърли ли монета във Фонтан ди Треви? Какво си пожела?

Да. Да посетя този красив град отново.

Базиликата „Свети Петър“ също е сред забележителностите, на която отдели време. С какво те впечатли?

Красивата изработка на храма отвътре. Статуите от студения мрамор наподобяват на живи хора. А фреските по тавана са наистина невероятни.

Освен ренесансовата архитектура и бароковите сгради, какво привлече погледа ти в града?

Този град е приказен. Може да го разглеждате и да му се наслаждавате с дни. Внушителните статуи и фонтани, малките ресторантчета с вкусна паста и пица…

Кое прави Рим необикновен?

Енергията на града. Когато си там усещаш как това място те зарежда и ти дава сили да покориш света.

Ако приятел разполага само с няколко часа в Рим, как би го посъветвал да ги прекара?

На фонтан „Ди Треви“.

Изгревът или залезът е по-красив в това кътче на планетата?

Залезите са невероятни. Особена с фона на сградите.

Заради какво би се върнал отново в Рим?

Заради Ватикана, сладоледа и изкуството на Микеланджело.

ИНТЕРВЮ: МАГДАЛЕНА ГЕОРГИЕВА

ФОТО: ЛИЧЕН АРХИВ

Косата днес в Рим от Георги Петков

Redaktor2 Author