Косата днес в Италия от Георги Петков

През юли забелязахме от твоите снимки в инстаграм, че си в Портофино. Какво те отведе там?
Не беше само Портофино, а кратка разходка в региона Лигурия. Отведе ме служебен ангажимент, благодарение на който, успях да видя, разгледам и усетя духа и настроението на този регион по възможно най добрия начин. 


За първи път ли посети това място? 
Да , за първи …. но не бих казал за последен! Това е уникално място което плени сърцето ми.

Казват, че е любимо на богатите. На какво се дължи това? 
Портофино, е разкошно красиво пристанищно градче, което е близо до Монако и Кан. Ако искаш да се разходиш за 40 мин. по море и си там. Природата е красива, не разрешават да се строи в района и реално не може да бъде пренаселено. Не се стига лесно, ако нямаш кола или лодка. Не се нощува лесно, защото резервациите направени с година напред и са на доста високи цени. Но за еднодневна екскурзия е уникaлно място. Като се качих на върха над пристанището останах без дъх от красотата, която се вижда. Като се разхождаш в градчето има на всеки ъгъл малки магазинчета с ръчно направени изделия, сувенири.
Уникален сладолед ,страхотни ресторанти. И между тях бутици на световни марки, но в стила на градчето.

Разкажи ни за пазарите и онова, което те впечатли в градчето? 
За ден може да се наслади човек. Разбира се, ако има повече възможности … седмица би било страхотно. Разбира се винаги може да се отседне в някое от по-големите съседни градчета и да се ходи само на разходка през деня. В Санта Маргарита е доста по-евтино и по-голямо. Има малък плаж и страхотни бутикови хотели и вили.

Косата днес в Италия

FullSizeRender
IMG_7237
FullSizeRender_1
IMG_7330
IMG_7662
IMG_7491
IMG_7481
IMG_7678
IMG_7484

Каква е храната? 
Основно морска. Миди, калмари, риби. Всичко е изключително прясно и вкусно. Повечето неща са приготвени доста просто, но много вкусно. Заради по солената вода мидите са по чисти и с повече месо. А вариантите на паста с морски дарове са безкрайни. Анти пастите от риби също е нещото което не е за изпускане. Придружено с просеко, човек може цял ден изкара.

Какви дрехи е хубаво да се приготвят?
Бермуди, полотишърт, риза от лен. В цветовете на морето и небето. Основно бяло, синьо, пастелни тонова, рае. Такива цветове се носят там.

Какво научи за съвет, който дадеш на бъдещите туристи? 
Да нощуват в близките градчета и да се разхождат всеки ден с кола на различни места. На около 60 км от Портофино е Ла Специя.

Разкажи ни за пътя, преживяванията? 
Пътят е много красив . Вижда се как планината влиза в морето. Има много тесен път със завои. Изключително живописен. Има доста частни вили по хълмовете . Гледката е неповторима. Иначе Ла Специя е страхотно красив град. С 2 големи пристанища. Ново модерно и по-старо в  ретро стил, но частно. Града е изключително спокоен през деня , вечер от малки барчета звучи музика и веселящи се хора. До към два след полунощ.

С какви мисли споделяш за това пътуване? 
Че искам да се върна пак следващото лято.

Какво си донесе от там? 
Малка играчка – яхта .

А за какво би се върнал отново?
За красивата природа и вкусна храна.

Интервю: Станислав Дочев

hello Author