Концерт на Фуюки Енокидо и Софийската филхармония закрива 28-ите Дни на японската култура

Изпълненията на кото на Фуюки Енокидо са били част от официалната програма за закриване на Олимпийските игри в Лондон и Рио де Жанейро

Концерт на Софийската филхармония, с диригент  Георги Патриков, и известната японска солистка Фуюки Енокидо (кото) ще се състои на 30 ноември от 19:00 часа в зала „България“ (София, ул. „Аксаков“ №1). Билети за събитието могат да бъдат закупени от касите на залата. Концертът, в който се преплитат музикалните традиции на Изтока и Запада, е закриващото събитие на 28-ите Дни на японската култура и се организира от Посолството на Япония в България.

В зала „България“ публиката ще чуе изпълнение на солиската Фуюки Енокидо на кото – най-популярният традиционен инструмент в Япония, датиращ от VII в. Фуюки Енокидо има активна концертна дейност в над 30 държави по света. Нейни изпълнения са били част от официалната програма на закриването на Олимпийските игри в Лондон и Рио де Жанейро.

Концертът с репертоар, включващ съвместни изпълнения на кото и оркестъра, е рядкост за Софийската филхармония. Програмата на събитието е специално подбрана да покаже пълната палитра от възможности на тринадесетструнния традиционен японски музикален инструмент и включва произведения като „Шока“ (кото),  „Пролетно море“ (кото и цигулка) и „Ентераку“ (кото и оркестър).

За Дните на японската култура в България

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За двадесет и осма поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

Дните на японската култура през 2017 г. се осъществяват със съдействието на Клуба на приятелите на Япония в България „Нихон Томоно Кай“ и с любезната финансова подкрепа на: Astellas, Canon, Fanuc, Geotechmin, JTI, Kaliakra Wind Power, LB Bulgaricum, Lexus, Mitsubishi Corporation, Mitsubishi Electric – ClimaCom, Toshiba, Toyota, YAZAKI и Yokogawa България.

 

hello Author