Класическа коледна торта от Мери Бери

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on Tumblr

Дните около Коледа са времето, когато си позволяваме да прекалим малко повече със сладките изкушения. А ето и нашето неустоимо предложение. Това е чудесна, богата на вкусове, традиционна торта по рецептата на Мери Бери. Добрата новина е, че тя може да бъде приготвена до три месеца предварително. Отделете й достатъчно време за  напояване с бренди, за да придобие неповторим вкус за Коледа.

Време за подготовка: 30 минути плюс накисване за една нощ, плюс марципан за покриване и декорация с глазура.

Време за готвене: 4 ¾ часа

Парчета: 18-20

Съставки:

100 г червени или натурални захаросани череши

100 г сушени, готови за консумация кайсии

275 г френско грозде

175 г  сулфани (вид стафиди без семки)

175 г стафиди

50 г фино нарязани захаросани кори

¼ ч.ч. прясно настъргано индийско орехче

½ ч.ч смляно смесено подправно 3 супени лъжици ракия

225 г обикновено брашно

225 г омекотено масло

225 г тъмна захар от мускусадо

4 яйца

50 г нарязани бадеми

1 с.л. тъмен петмез( сгъстен сироп от плодове)

Настъргана кора от лимон , настъргана кора от портокал

За завършване:

Бренди – за накисване на кекса

675 г бадемова паста или марципан

675 г фондан или готова смес за глазура

За украса:

Бадемова паста (останалото количество след покриването на кекса)

Зелени сладкарски бои/панделка/любимите ви декорации

Приготвяне:

Започнете приготвянето на  тортата вечерта, преди деня, в който искате да я изпечете. Нарежете черешите на четвъртинки, поставете ги в сито и изплакнете под течаща вода. Изцедете добре и след това изсушете добре върху кухненска хартия. Нарежете кайсиите на парчета. Сложете плодовете в голяма купа, разбъркайте ги в бренди, покрийте и оставете на хладно място за една нощ.

Загрейте фурната до 140°C / Вентилатор 120°C /. Намажете 20 см (8 инча) дълбок съд, след което застелете основата и страните с двоен слой хартия за печене. Смесете брашното, подправките, маслото, захарта, яйцата, бадемите, меланите и лимоновите и портокаловите кори в голяма купа. Разбийте добре, след това сгънете в напоени плодове. Сложете сместа в готовия съд и разстилайте равномерно с гърба на лъжица. Покрийте горната част на тортата свободно с двоен слой хартия за печене. Печете в предварително загрятата фурна за около 4 ½-4 ¾ часа или докато тортата се усеща твърда на допир и шишът, прободен през центъра, излиза чист. Оставете я да се охлади в съда.

Когато се охлади, я пробийте на равни разстояния с фин шиш и напоете с малко бренди. Опаковайте напълно охладената торта в двоен слой хартия за печене, и отново във фолио, и я съхранявайте на хладно място, като постепенно я напоявате с повече бренди. Не изваждайте  хартиената облицовката при съхранение, тъй като това помага тортата да се запази сочна. Покрийте тортата с бадемова паста около седмица преди украсяването с глазура.

Покрийте тортата с фондан или готова за глазиране смес. Оцветете бадемовата паста (останала от покриването на кекса) в зелено. Разточете я на дъска, която е леко поръсена с пудра захар и нарежете на широки ленти от 2,5 см (1 инч). Нарежете ги на диаманти и след това, с основата на глазура, отстранете половината кръг от страните на диамантите, за да придадете листа с формата на зеленика. Направете жилките на листата с остър нож, огънете листа над дръжките на дървени лъжици и оставете да изсъхнат. Украсете горната част на тортата с бадемовата паста и завършете, като завържете лентата около страните на тортата.

Бон Апетит!

Фото: Pinterest

Redaktor2 Author