“Камъни” – най-новата инсталация на художника Иван Мудов

Най-новата инсталация на художника Иван Мудов – “Камъни” – ще бъде открита на 23 май в 18:00 ч. в алеята до езерото в градината на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

Публиката на “Камъни” е поканена буквално да загуби почва под краката си и да преживее ходенето като предизвикателство към възприятията.

“Камъни” представлява малък терен в градината на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, покрит със ситни камъчета. Настилката е типична за външните градски пространства и не подсказва нищо необичайно, а по-скоро подканва публиката да продължи пътя си и да премине през нея. Веднъж стъпили върху камъчетата обаче, те няма да отвърнат с твърдостта и солидността, която очакваме от земята.

Преживяването на “Камъни” не е само индивидуално, то е и колективен опит в публична среда, препращайки към нестабилността ни като общество, поставено пред вечни предизвикателства и кризи, които разклащат устоите му. Усещането за загуба на равновесие обаче не води до срив, до окончателно пропадане и в крайна сметка промяна, а напротив – обещава да се превърне в нормалност, към която привикваме.

Иван Мудов неведнъж е предизвиквал установените очаквания и е поставял публиката си в ситуации, които демонстрират абсурдността на навици, правила и конвенции. Произведенията му често манипулират и трансформират ситуацията на гледане и възприемане на изкуство. Припомнете си фалшивата обява за откриване на Музей на Съвременното изкуство в гара Подуяне (МУСИЗ, 2005), асансьора, чийто под върви нагоре, но таванът му не помръдва, заплашвайки да ви притисне (Нова Надежда, 2006), или пък откриването на изложба, където вратата на галерията се отваря само отвън навътре и веднъж попаднали в изложбата, зрителите могат да излязат само ако някой друг влезе (Врата, 2010).

Почти всичко от нашето възприемане на света се базира на предишния ни опит или на нещо вече научено и предварително очаквано. Вероятно едно от най-трудните за постигане неща е да погледнем на всекидневните си действия с други очи.

Проект “Камъни” се реализира с финансовата подкрепа на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.“ на Национален фонд „Култура“, в сътрудничество с Национална библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, Софийска градска художествена галерия, архитектурно студио Urbanviva и VIVACOM Art Hall.

hello Author