„Искам да знаеш“ – невъзможната любов и една котка

„Искам да знаеш“ е роман за драмата на невъзможната любов, за разминаването на две несъвместими душевности, за неспособността на човека да се справи със загубата, за безсилието му да приеме мъката. Безименният разказвач се опитва да оцелее, пишейки на жената, с която се е разделил, за да й обясни състоянието си. Само че писмото му „не е съвсем писмо, а книга“, „кръстоска между роман и писмо“, изпълняваща ролята на катарзисен бунт срещу съдбата, който обаче не носи утеха. Всичко изглежда така, сякаш няма никакъв шанс гледните точки на двамата протагонисти някога да се припокрият. А и кой на кого всъщност пише? Защо в един момент ролите се разменят? Има и една котка – може би третият главен герой?

В този свой първи роман Ван Херевей навлиза дълбоко в мотивите и психологията на персонажите си, разнищва ги с майсторството на завършен писател.

Този проект е финансиран с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия.

 

Кристоф ван Херевей

Кристоф ван Херевей (1982) завършва архитектура в Гент и литература в Льовен. Отрано се доказва в белгийската преса с оригиналния си и многолик стил. Отличаван е с наградата на Filosofie Magazine за есе и с Наградата за млада художествена критика.

През 2012 г. Ван Херевей дебютира с романа “Искам да знаеш”, който незабавно привлича вниманието на публиката. Година след излизането си произведението печели приза за дебют на Boek.be. През 2016 г. романът е удостоен и с Европейската награда за литература, която е признание за работата на най-добрите съвременни автори на Европа.

hello Author