Екозащитниците използваха посещението на ветроходния кораб „Rainbow Warrior“ във Варна, за да отправят призив към цялото общество

Екоактивисти на „Грийнпийс“ спуснаха банер с размери 50 на 15 метра от Аспаруховия мост, върху който бе изписано “No Plastic” (Не на пластмасата). Физическото му поставяне се осъществи от активисти-катерачи, които имат дългогодишен опит с подобни смели прояви навсякъде по света. Акцията  се проведе паралелно с посещението на световноизвестния ветроходен кораб „Rainbow Warrior“ във Варна. С риск за своето здраве и сигурност, в нея се включиха представители на повече от 10 националности, сред които България, Австрия, Чехия, Гърция, Швейцария, Германия, Латвия, Норвегия, Унгария, Полша, Турция, Израел и Словакия.

Инициативата бе вдъхновена от националната кампания „Свободни от пластмаса“  на екологичните организации „Грийнпийс“ и „За Земята“, която цели да привлече вниманието на обществеността и да ограничи употребата на пластмаса за еднократна употреба.

През последните десетилетия пластмасата се е превърнала в неразделна част от ежедневието ни, заради нейната лекота, ниска цена, дълготрайност и способността ѝ да приема всякаква форма. Прекомерната ѝ употреба обаче е продиктувана от погрешното схващане, че е по-хигиенична и по-евтина от други материали. Много малко от ежедневно изхвърляната от нас пластмаса е използвана действително поради хигиенични причини, а истинската цена, която плащаме за околната среда не е включена в сметката.

Програма за свободно посещение на „Rainbow Warrior“ във Варна:

– 11 август – 21:00 – 23:00 – Филмова вечер на кея

– 12 август – 10:00 – 13:00 и 16:00 – 19:00 Отворени врати , фестивал и прожекции на филми

– 12 август – 21:00 – 23:00 – Филмова вечер на кея

– 13 август – 10:00 – 13:00 и 16:00 – 19:00 Отворени врати и фестивал

Видео от престоя на „Rainbow Warrior“ в Бургас:

Пластмасов Калкулатор:

Провери колко голям е пластмасовият ти отпечатък – проследи този линк!

https://act.greenpeace.org/page/9669/petition/1

Всеки желаещ да стане посланик на кампанията в детски градини, на фестивали или да се включи към почистване, може да пише на следния електронен адрес: plastic-free@zazemiata.org

Повече за кампанията „Свободни от пластмаса”:

http://www.greenpeace.org/bulgaria/bg/campaigns/plastics/

hello Author