Една история за антрополози….

Представяме Ви „Еуфория” – един роман, превърнал се в абсолютен бестселър на Ню Йорк Таймс и покорил безброй читатели от издаването си през 2014 г. досега. Негов автор е Лили Кинг, американска писателка, отраснала в Масачузетс. Нейната любов към литературата и писането струи от всяка страница на книгата й и това не е единствената причина, заради която си струва да я разлистите.

В „Еуфория” е разказана една история за антрополози. Антропологията е наука за културните, родствените, духовните и религиозните системи, които хората изграждат, когато се обединят в група. Не е достатъчно подобно определение обаче, за да бъде разбран смисъла й. Нужно е да се срещнете с антрополог. Да прочетете пламенните думи в статията му или да видите полета на духа му, когато разказва за приключенията и откритията си. Тогава неизбежно ще се заразите с еуфория. Лили Кинг казва, че  любимият момент на антрополога е „онзи миг, в който той чувства едно място напълно свое”. Ще усетите сами истинността на това твърдение, когато почувствате, че „Еуфория” е най-правилното място, на което сте попадали. Това е книга, която ще ви пренесе в света на една от най-вълнуващите науки и няма да ви позволи просто да наблюдавате. Тя ще ви направи участници в експедиция, в която гостуването на няколко новогвинейски племена ще се превърне в гостуване на самите вас, на човека и човешкото изобщо.

Един от най-великите антрополози на 20 век е Маргарет Мийд. Жена, разбунила духовете на научния свят не само с книгите си, но и с личния си живот – воден в разрез с установените норми. През 1933 г. тя, заедно със съпруга си Рио Форчън и Грегъри Бейтсън  (също антрополози) прекарват няколко месеца заедно при племената на река Сепик в Нова Гвинея. Лили Кинг взима назаем късчета от тази история и ги превръща в книга, която не може да бъде определена като исторически роман, а като абсолютен триумф на въображението, възхищението и както вече се досещате – еуфорията.

Нел е героинята, около която се завърта вихрушката на страниците на „Еуфория”. Етнолог и антрополог със световна слава и с характерната за професията обсебеност. Жена – смела и интелигентна, неустрашима в изборите си и блестяща в работата си. Другите двама герои са не по-малко важни. Фен – съпругът й. Този, който замръзва под сянката на жена си. За него животът с нея се е превърнал в състезание, в което желанието да спечели е станало много по-голямо от любовта към спорта. И накрая идва Банксън – учен, обхванат от ужасяваща самота и творческо безсилие.

Срещата на тези тримата е бурна, емоционална и нужна за всеки един от тях. Тя преподрежда плановете им и ги прави съучастници в серия от открития за живота на туземците и за човешката природа. Обвързва ги толкова стегнато с племенен възел, че накрая се ражда любов. Към науката, към света, към различието, към истината, към тях самите. А какво е любовта за нецивилизованите хора? За племето „там” например любовта живее в стомаха и те ходят, стиснали коремите си, когато някой им разбие сърцето. „В стомаха ми си” – това е най-интимният им израз на любов.

„Еуфория” е един необикновен роман, който ще събуди любопитството ви, ще завладее въображението ви и ще ви провокира към размисъл.

hello Author