Един от най-симпатичните „пакостиници“ на Астрид Линдгрен КАРЛСОН се развихря на сцената на софийските кукленици 

На 13 януари /събота/ от 19.00 часа, в салона на Столичен куклен театър, на ул. „Гурко“ 14, ще се състои премиерата на най-новия спектакъл в репетоара на театъра, КАРЛСОН. Любимият на много поколения странен, летящ чичко, ще се впусне в приключения и лудории на сцената на театъра.

Драматизацията и режисурата са на  Тодор Вълов, сценограф е Ивайло Николов.
Кукли и костюми – 
Ива Гикова, музика – Пламен Мирчев – Мирона, мултимедия –Теодор Киряков.


Участват актьорите: 
Георги Стоянов, Димитър Тодоров, Живко Джуранов, Ирен Лазарова, Любомир Генчев, Мариан Рангелов, Мариета Петрова, Стефан Димитров, Христо Димитров, Цветослава Симеонова.

Какъв е тоя Карлсон? Фантасмагория-измислица на едно седем годишно момче, странен летящ дебел чичко, извънземно, или….какво е той…? Имаме ли нужда от Карлсон в наши дни? – това са въпросите, които вълнуват и провокират режисьора Тодор Вълов при работата му по представлението.
 „Карлсон е носталгичен спомен за детството и  емблематичен герой за поколението от края на 60 те и и 70 те години на 20-ти век…“, описва симпатичния пакостник Тодор Вълов. „ Той е вечното хипи, непорасналото дете, приказен образ на порива към неограничена и безотговорна свобода. Карлсон е самовлюбен егоист, детински непостоянен и хитруващ, лаком и нетърпелив, емоционално променлив и избухлив… Изобщо той е всичко онова, което не бихме искали да имаме като приятел!… Но защо въпреки това, Дребосъчето смята, че Карлсон е най-добрият му приятел?  Може би, защото той  идва при Дребосъчето, тъкмо в най-критични моменти, след дълго очакване.

А от покрива звездите се виждат по-красиви и блестящи отколкото през прозореца на стаята…
В наши дни Карлсон се бори за правото си  да бъде различен от героите-клишета насаждани чрез масмедии, филми, реклами.Те превземат съзнанието  ни, ограбват личното ни пространство и фантазия, предлагат и налагат схеми за поведение и герои-модели  за подражание, а Карлсон ревниво пази своята неповторима индивидуалност.“, продължава режисьорът.

Спектакълът е с впечатляващ стил и визия на сценография, костюми и музика,   които магично пренасят зрителя във времето  на хипарството и диското, във времето на невероятните приключения на КАРЛСОН.

hello Author