Косата днес: В Барселона с Георги Петков

От този брой известният, талантлив и много забавен коафьор Георги Петков ще ви разхожда по света. За първа спирка избрахме мястото, което вече притежава част от сърцето му. И понеже той предпочете разговора да е тип интервю, ще питаме много и любопитно…

Барселона

DL_a00690802_004
IMG_3492
DL_a00690775_012
IMG_6784
DL_a00496119_1129
IMG_6773

Спомняш ли си първото ходене?

Да. Преди около 5-6 години на концерт на Мадона MDNA TOUR . Беше много вълнуващо, защото в разстояние от 2 седмици щях да съм два пъти в този град.

Имахме уговорка с приятели да ходим на концерта и аз много исках да разгледам града, защото винаги ми е било интересно, когато съм на ново място да виждам с какво е известно. Малко след като организирахме тридневния си трип + концерт, ми излязоха и датите за EL SCHWARZKOPF (това е тридневно обучение, което се провежда за фризьори, които искат да се запознаят с предстоящите трендове и техники), които бяха седмицата след концерта. Това ме улесни много, защото успях да си направя поточна и интересна програма.

Подготви ли се преди това?

Подготвих си „кратък “ списък с нещата, които искам да видя и направя в Барселона… Места, които да посетя, храни, които да опитам… и така . Приключението започна. Барселона е толкова слънчев и зареден с положителни емоции град, че всяка година поне по веднъж ходя дотам за почивка и презареждане.

Какво е важно да се знае за Барселона преди заминаване?

Важно е да си с удобни обувки, за да можеш да обикаляш и да се разхождаш. Да си подготвен за вкусни храни и весели хора. А и голяма обедна почивка на целия град -14-17 часа – почти всички магазини затварят и някои заведения също за „сиеста“ . А и сутрин преди 10 почти нищо не е отворено, за сметка на това са до късно вечер, особено лятото.

Какво е усещането, когато всеки път отиваш в Барселона?

Всеки следващ път ми харесва повече. Зареждащо и слънчево. Познавам добре централните части на града, крайбрежието. Имам вече любими места за хранене, за кафе, за релакс, за изкуство.

Какво трябва да се яде задължително?

Всички хвалят много паелята и може би трябва да се опита, но не е моята храна. Аз бих препоръчал бората с ягодово сладко и стафиди, hammam Panned of tomatto, много фино прошуто със запечен хляб с настърган домат и зехтин, запечени зелени чушки със сол, телешки гърди, ребърца … като цяло, ако човек обича меса, Барселона е мястото. Рибните кулинарии там не ме впечатляват, но аз не съм и критерий, тъй като не са ми любими като цяло. Сангрията – задължително. Може и целодневно да се пие, то затова има и сиеста .

Съвет за спането? Ти къде отсядаш?

Хотел в центъра или апартамент – зависи колко голяма е компания. Ако иска човек да потъне в лукса на хотела, magestic i W са местата. Аз предпочитам HCC. Хубав хотел, който е на 7-10 минути от всички важни места в центъра. Ако човек е решил да се наслаждава на града … това е мястото.

А за парти? Къде е хубаво да се ходи?

Партито е навсякъде. На крайбрежната звучи салса и млади и стари танцуват. Понадолу момчета тренират под ритъма на музика на оpen fitnes, но едно от най-хитовите е gatsby. Бях на уникална гурме вечеря в луксозна обстановка тип „гетсби“. На всеки 15 мин има кратка, но впечатляваща програма. Кабаретна певица, малко танци, акробати. Модерен прочит на вариете (кабаре) и след 23.30 светлината намалява и музиката се усилва, дансингът се пълни с хора и става модерна дискотека. На всеки кръгъл час отново програма. Заслужава си!

Разбира се, има и вариант за поклубен живот. Най-интересното място е Black room – kлуб с хаус музика, ърбан обстановка и тематични партита всяка вечер. Не бива да се изпуска!

Лятото има доста често и „пул партита“ на къщи с басейни на покривите или хотели с такива. Но често са частни, или трябва някои местен да ви заведе.

И какво трябва да се види?

Парк Гюел поне два пъти трябва да се посети. Сутрин рано е поразумно, за да няма много хора. За да го разгледате и да се насладите на творчеството на Галди. Втория път привечер, за да се радвате на залеза от терасата на парка.

Каза Бальо – задължително. Аз съм бил поне 6 пъти и знам, че когато пак отида там, отново ще има нещо, което ще ме изуми. Уникална къща, която е адски красива и приказна. Като се има предвид, че е строена в началото на миналия век… Галди е бил гений. Целият град е повлиян от него в архитектурен аспект. Ще видите мебели, които изглеждат футуристично към днешна дата, а са правени преди 100 години. Обли стени , плочки, променящи цвета си, симулиращи морско дъно, стъкла, през които, като погледнеш, все едно тече вода. Вентилация все едно са хриле на риба…

На плаца Еспания, молът, който е бивша арена за корида и уникална гледка от върха му. Веднага зад него паркът на Миро. Отсреща е и дворецът

Саграда Фамилия. Катедрала, започната от Галди и се строи все още. Приказна архитектура и интериор. Но се пригответе за чакане на опашка час, два.

И накрая, но не на последно място аквариумът – за посмелите може и да се гмурнат вътре и да поплуват с акули.

И това може би са най, най-важните неща, които трябва да се видят, на първо ходене в Барселона

Колко дни да е минимум престоят?

За по-добре организирани хора и с добре направен план 4 дни са достатъчни за първо ходене.

Съвети за безопасност?

Вещи и портмонета без наглеждане, но нищо по-различно от нормалните неща за безопасност в голям град. Лятото има повече джебчии и една идея повнимателно.

Как са облечени хората там?

Генерално са много освободени и лежерни в облеклото. Нагласени и спретнати, но по един по ваканционен начин. По-възрастните дами особено са доста по-издокарани. Колкото повече се качват годините, толкова по се гласят.

Защо е важно да се пътува?

Защото това те обогатява. Виждайки различни култури, архитектура, хора, стилове на облекло, опитвайки различни храни и напитки, ти се обогатяваш със знания и изживявания. Винаги може да се сравнява с предходни пътувания или дори с нашата родна страна. И човек да вижда какво е по-добро или кое е по-лошо…

Така завършва първото ни пътуване с прекрасния Георги Петков. Вече е ясна следващата точка на пътуване, но ще я разкрием в следващия брой…

Интервю: Станислав Дочев

Фото: GTRES, Личен архив

Всички права са запазени!

Публикувано в брой 3 (155) на списание HELLO! България.

hello Author