Косата днес: В Амстердам с Георги Петков

Разкажи ни за Амстердам. Какво е важно да знаем за него, когато отиваме за първи път?
Трябва да се знае, че там е винаги малко по-хладно, малко по-влажно и малко по-ветровито от София. Но това не трябва да ви отказва, защото си заслужава разходката дотам. Каква е храната? Много вкусна. За любителите на риби и стриди е рай. Толкова големи и вкусни стриди не бях опитвал никъде. Johannes е мястото. Това е отлично заведение, което предлага обяд и вечеря с разкошни стриди. Останалата кухня в ресторанта също не е за изпускане. The Sea Food Bar пък е мястото, където е истинският рай за рибите – от супа до панирана риба с пържени картофи. Важно е да се знае, че повечето заведенията не работят по цял ден. За обед от 12,30 до 15 ч. и от 17,30 до 22,30 за вечеря е най- разпространеното време. За гурме любителите е ресторантът De Кas. Това е ресторант в средата на оранжерия. С красив изглед и уникално вкусно 6 степени гурме биоменю. Всичко, което се предлага в заведението, е отгледано в оранжериите на ресторанта. Даже човек може да се разходи между бъдещата си вечеря. Вината, които ви предлагат към всяко ястие, не е нужно да сте сомелиери, за да различите уникални вкусове.

Амстердам

IMG_4882
IMG_5235
IMG_5103
Georgi_Petkov_pic

Вярно ли е, че навсякъде се пуши свободно?

Зависи какво и къде. В хотелите и заведенията е забранено тютюнопушенето. В Coffee Shop също. В тях може да пушите само закупена от тях трева, насипно или вече свита, и да консумирате топли или безалкохолни напитки. В кофи шоповете тютюневи изделия са забранени, както и алкохол. В градините и дворовете и по улицата може. Както и в България. Ако става въпрос за марихуана и други видове подобни…

А червените фенери още ли са атракция?

Улиците с червени фенери – да… но не е като по филмите. Вече напливът от минувачи, които просто искат да видят, без да консумират, е голям. Богатството на секс уникалните е голямо и разнообразието от стока там също.

Къде отседна и какви са ти впечатленията от хотела?

Архитектурата на Амстердам е уникална. Особено в центъра около каналите. Хотели много от различен тип. Повечето са запазени, автентични, леко реновирани. Ако искате само да си оставите багажа и да се радвате на града, има доста тризвездни хотели, от които ще сте доволни. Разбира се, ако искате лукс и разкош, има. Уникални хотели. L’europa е голям и луксозен хотел с изглед към каналите и бара на Хайникен, който е част от атракциите. Извън центъра на 3-4 спирки с метрото има доста модерни хотели… Избор много.

Градът е рай за велосипедистите, но кой е най-толерантен на пътя: колоездачи, шофьори или пешеходци?
В центъра или пеша, или колело. Коли почти няма. За да се придвижваш с кола, много трябва да се заобикаля. С такси е скъпо за център. Колоездачите са много и ако им пречиш, ти викат или звънкат. В по-малките улички обаче има само пешеходци и има райони в центъра, които само за ходене пеша.

Как е нощният живот?

Забавен. Има много барчета, кофи шопове и бирарийки, но до 12 ч. през седмицата (официално). Но животът си кипи поне до 1,30-2… Зависи от сезона. Четвъртък, петък и събота партитата са повече и навсякъде.

А какви забележителности те впечатлиха?

Целият център е забележителен. Малки улички, красива архитектура, мостчета, лодки … като приказен град е. Лесно може да се загубиш … но бързо и се оправяш. Има 3 големи площада и интересни музеи. От „Мадам Тюсо“ до музея на Ван Гог. Градините с лалетата – задължително за посещение, ако сте пролетта в Амстердам. Толкова разнообразие от красиви лалета едва ли сте си представяли. Keukenhof e yникалната градина с прекрасни лалета на 40 минути от Амстердам.

Какъв е средният дневен бюджет?

Ако човек обича да се разхожда, пари се харчат само за храна, вино и може би за сувенири. 75-100 евро на ден и не си лишен от нищо.

С какви спомени си тръгна обратно към България?

За чист въздух и добро настроение.

Интервю: Станислав Дочев

Фото: Личен архив

Всички права са запазени!

Публикувано в брой 6 (158) на списание HELLO! България.

hello Author