Битката на Гери Хорнер и други знаменитости с хранителните разстройства

Хранителните разстройства са опасни психични заболявания, които в голяма част от случаите водят до смърт. По пътя на болестта човек губи самия себе си, губи смисъл в живота си, губи опорите, които го държат жив. В истински кошмар се е превръщал и живота на знаменитости, за които ще прочетете по-долу, които са водили битка с различни хранителни разстройства. Те обаче са намерат пътя нагоре и сега мисията им е да подкрепят онези, които страдат и не могат да се справят сами.

Thank you for all your lovely comments I've had such a great time @thismorning ? #modernfamily

A post shared by Geri Horner (@therealgerihalliwell) on

Първата звезда, за която ще ви разкажем е певицата Гери Хорнер, която е бивш член на групата Spice Girls. Ето какво разкри тя за битката си с булимията: „Бях толкова брутална с тялото си. Храната и упражненията бяха нещото, с което контролирах себе си, но научих, че това не е начинът и не работи“. Гери разказва, че никой не забелязал промяната в навиците ѝ, защото при булимията теглото не варира така, както при анорексията, например. В октомврийския брой на списание HELLO! България ще можете да прочетете ексклузивното ни интервю със силната майка.

Blue legging type of day ? @fabletics Link in bio!!

A post shared by Demi Lovato (@ddlovato) on

Деми Ловато е друга известна личност, която дълго време води битка с хранителното си разстройство. В много интервюта тя споменава, че не е вярвала, че ще доживее 21 години, тъй като освен този проблем е имала пристрастяване към алкохол и наркотици. Деми е страдала и от биполярно разстройство, което също е много опасно както за болния, така и за околните.

Suited, booted and ready for last night's @KingsmanMovie premiere ! #Kingsman #london

A post shared by Elton John (@eltonjohn) on

Музикантът Елтън Джон също страда от булимия преди години. Той описва себе си през този период така: „Косата ми беше бяла, кожата – бледа“. Елтън добавя: „Нямаше съмение: Или трябваше да се променя или щях да умра“. Булимията е хранително разстройство, което се характеризира с преяждане, следвано от насилствено повръщане. Този безкраен цикъл може да доведе до много увреждания на хранителната и отделителната система, които може да са необратими.

Кристина Ричи пък се бори в тийнейджърските си години с анорексията. Анорексия нервоза се разделя на два подтипа – рестриктивен тип (който се характеризира с ограничаване на храната, ядене на изключително малки количества, а в някои случаи и глад) и такъв тип с повръщане на изядената храна. Това, което различава втория тип анорексия от булимията, е че тук се наблюдава рязко намаляване на теглото.

Актрисата Джейн Фонда води битка с булимията в продължение на десетилетия. Тя страда от хранително разстройство по време на бляскавата си кариера. Тя разказва колко трудно ѝ е било да има семейство и да се бори с болестта. Определя тези години като кошмарни и споделя, че е имала един избор: да живее или да умре.

Zoë at the 2017 Emmys in Dior ?#biglittlelies

A post shared by Zoë Kravitz (@zoekravitzomg) on

Зоуи Кравиц прекарва тийнейджърските си години в борба с анорексията и булимията. За нея това е било част от превръщането ѝ в жена. Причината за разболяването си тя отдава на напрегнатото си ежедневие и света на шоубизнеса, с който ѝ било трудно да свикне.

Thank You @lisaeldridgemakeup #katewinslet at #longines event

A post shared by Kate Winslet (@kate.winslet.official) on

Кейт Уинслет казва, че никога не е била анорексичка или булимичка, но в юношеските си години е имала голям проблем с варирането в теглото си. Тя споделя, че е сваляла с десетки килограми, за да бъде избрана за определена роля и това се превърнало в някаква обсебваща мания. Актрисата, освен това, е и злоупотребявала с разхлабителни и определя този период от живота си като същински ад.

Комедиантът Ръсел Бранд има проблеми с булимията, докато е ученик. Той признава, че винаги е бил от по-пълните деца и това го е тормозило. Освен булимията, той се обръща за помощ и към алкохола и наркотиците, което го кара да се отдалечи от семейството и приятелите си. Самият той споделя, че е било невъзможно да бъдеш около него в този период, защото държанието му е било непоносимо.

Джанет Джаксън е страдала от друго хранително разстройство, за което не се говори много, а това е именно насилственото преяждене. Певицата казва, че е прибягвала до него, когато се е чувствала самотна и неразбрана. В последствие се е наказвала за стореното, но отново се е връщала в този порочен цикъл.

Звездата от сериала Pretty Little Liars Троян Белисарио развира анорексия като резултат от нейния перфекционизъм. Тя винаги се е старала да бъде изрядна в училище и е искала да бъде най-добрата във всичко, което прави. Всичко това я напряга до краен предел и тя пада в лапите на болестта.

Birmingham ✔️Thanks so much for your love and support #chosenbynicole

A post shared by Nicole Scherzinger (@nicolescherzy) on

Певицата Никол Шерцингер определя булимията, от която е страдала, като „ужасна, парализираща болест“. Тя съжалява за загубените хубави мигове от живота си, но си обещава повече да не позволява хранителното разстройство да я завладее.

Хранителните разстройства са като тема табу, която рядко се обсъжда в публичното пространство. Хората се срамуват да признават, че са страдали или страдат от анорексия или булимия, и се страхуват от отхвърлянето им от обществото. Това обаче би трябвало да се промени и хората с такива проблеми да бъдат подпомагани и подкрепяни по всякакъв възможен начин. Ето защо има голяма нужда от създаването на адекватна база за лечение на хранителни разстройства, която да отговаря на международните изисквания. Анорексията и булимията са капан на някакви невидими демони в главата на отделния индивид, но с любовта от близките и семейството те могат да бъдат преодолени веднъж и завинаги.

Текст: Ванеса Николова

Фото: Instagram/@geri_halliwell_fanpage

Redaktor2 Author