Бао хлебчета на пара с бавно готвено глазирано свинско по рецепта на Михаела Костадинова

Невъзможно е да не се влюбите в бао хлебчетата на пара, особено когато са в комбинация с бавно готвено глазирано свинско, каквото ни предлага Михаела Костадинова!

За тестото:

500 г брашно

50 г захар

1 ч.л. сол

1 ч.л. бакпулвер

1 ч.л. инстантна мая

150 мл. вода

100 мл. прясно мляко

50 мл. течна готварска сметана

2 с.л. олио

За плънката:

500 г свинско месо (бекон)

5 г джинджифил

1 люта чушка

1 скилидка чесън

½ портокал

500 мл. подсолен пилешки бульон

½ канелена пръчка

1 бр. звездовиден анасон

За глазурата:

1 с.л. олио за запържване

1 с.л. сусамово олио

3 с.л. мед

3 с.л. соев сос

1 с.л. оризов оцет

100 мл. от бульона, в който е вряло свинското месо

За салатата:

Морков

Краставица

Дайкон (може да се замени с ряпа или репички)

Орехи

Сусам

Рукола

1-2 с.л.оризов оцет

1-2 с.л. сусамово олио

1 с.л. соев сос

За гарниране:

Черен и бял сусам

Фъстъци

Магданоз

Зелен лук

Приготвяне

За хлебчетата:

Млякото, водата и сметаната се загряват до телесна температура и в тях се разтваря маята.  Брашното се пресява в купа и към него се прибавят всички сухи съставки за тестото. Към тях постепенно се прибавя млечната течност и олиото и се замесва меко тесто. Меси се около 10 минути. Оформя се топка, която се намазва с малко олио. Покрива се с кърпа и се оставя на топло да втасва около един час. Тестото се премесва и се точи на кора дебела 0.5 см, от която се изрязват кръгове с диаметър не по-малък от 9 см. Кръговете се мажат с олио и се прегъват през средата. Нареждат се върху хартия за печене в съд за готвене на пара и се оставят да втасат около 20 мин. Приготвят се на пара 15 мин.

За плънката:

Всички съставки се слагат в тенджера до завиране. След това огъня се намаля на минимална степен и месото се оставя да ври 2 часа.

Свареното месо се вади от бульона и се накъсва на парченца. Запържва се за кратко. През това време се разбъркват всички съставки за глазурата и се добавят към месото. Готви се докато се получи лепкав сос.

Хлебчетата се сглобяват като във всяко хлебче се постави от месото и се гарнира със зелен лук, сусам, магданоз и фъстъци по желание.

За салататa:

Равни количества от моркова, краставицата и дайкона се нарязват на жулиени. Към тях се прибавя малко рукола. Прави се дресинг от сусамовото олио, соевият сос и оризовия оцет. Салатата се овкусява с дресинга и се гарнира със сусам и ситно нарязани орехи.

Redaktor2 Author