АРТИШОК НА ФУРНА

ТРУДНОСТ: СРЕДНА
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ: 25 минути

СЪСТАВКИ
(за 6 порции)
• 6 артишока
• 1 лавров лист
• 700 г магданоз
• 250 г чесън
• 250 г риган
• 1 и 1/2  ч.ч. зехтин
• 3 и 1/2 л вода
• Сол и черен пипер

За артишока:

Изрежете стволчетата на артишока. В дълбока тенджера сложете водата, сол и лавровия лист. Когато водата заври, добавете артишока, похлупете тенджерата и гответе 5 минути. Изцедете артишока. Разрежете всеки един наполовина. Загрейте фурната на 250 градуса.

За винагрета:

Нарежете на дребно магданоза и чесъна и добавете ригана и зехтина. Сложете артишока в тава за печене и полейте с половината винагрет. След това печете артишока за около 10 минути, като не спирате да го обръщате, за да не изгори. Извадете го от фурната и полейте с останалата част от винагрета. Оставете го да изстине и сервирайте.

ФОТО: RAMON OUTON

Redaktor2 Author