Анна Шехтова: Майчинството е най-прекрасното нещо, което може да се случи на една жена

Тя е една от най-успешните модели в България. Заедно със сестра си Боряна Шехтова бяха често избираните лица за реклами и ревюта. Днес и двете не живеят в България. Още миналото десетилетие Анна заедно със своето семейство замина и днес редовно пътуват до България от Дубай. Красивата блондинка отдавна отказва медийни изяви, но специално за HELLO! България тя се съгласи за пореден път да отвори личното си пространство. Припомняме ви, че тя се довери единствено на нашето списание преди години и ни показа своите момичета. Този път Анна ни гостува с новата си история, защото е професионален фотограф, но със снимки като модел, които са направени от най-добрия украински фотограф – Вадик Зубров, който дойде в България специално за тази сесия.

Изглеждаш невероятно. Как го постигаш – все пак си майка на пълно работно време?

Благодаря за милите думи! Спокойна съм и това е основен критерий една жена да изглежда добре.

Как ти се отрази майчинството?

Майчинството е най-прекрасното нещо, което може да се случи на една жена. Много ярко си спомням моментите, когато родих децата си. Усещането е неописуемо. Има еуфория, лек страх от новото и непознатото, в същото време една особена смелост и сили, за да се справиш с новата отговорност. Безкрайно щастие…

Човек има отредена роля в живота и е много важно да разбереш и приемеш своята. Знам, че моята роля е да създам здраво семейство, да му дарявам любовта си, да осигурявам баланса, който е толкова важен в ежедневните взаимоотношения.

Виждам, че си много близка с тях, как те промениха децата?

Признавам, че да си родител е сложно. Няма правила, трудно е да вземеш съвет от някого. Но безусловната любов към тези прекрасни, невинни създания ти дава сили, води те към правилния път.

Децата ме промениха и продължават да провокират прекрасни промени. Заедно израстваме, учим се, опитваме се заедно да преборим страховете си, радваме се… Аз се опитвам да им покажа, че животът е ежедневни усилия – усилие да изглеждаме добре и адекватно, усилие да създадем и поддържаме приятелства и хармонични отношения, да отстояваме позициите си и да преследваме мечтите си. Аз съм човек, който не се плаши да прави компромиси, и вярвам, че в даден момент тези усилия се възнаграждават.

През годините физически винаги си изглеждала завидно перфектно. Имаш ли си тайна?

“Тайната” е известна на всички – когато обичаш и си обичан, излъчваш щастие и красота. Разбира се, спортувам, храня се умерено и здравословно, работя върху позитивното си мислене.

Сърфът също е част от живота ти – така научих от едно дубайско красиво птиче… Как се запали, какво ти дава той?

О, да! Сърфът е новата ми голяма страст. Винаги съм била активна и с желание да пробвам различни спортове, а със сърфа всичко стана много случайно. Запалих се от група приятели – забавна компания красиви млади хора с различни професии и всички запалени сърфисти. Запознахме се на една фотосесия в пустинята. Техните споделени истории провокираха интереса и желанието ми да пробвам. И така те ми дадоха тази страст. Карането на сърф е една прекрасна емоция, чувство на волност, прекрасен начин за поддържане на духа и тялото.

А йогата?

Йогата е емоционално разтоварващо изживяване. Напоследък успях да привлека мъжа ми и се чувстваме страхотно, че можем да споделяме това удоволствие. За мен йогата е баланс, пречистване на съзнанието от натрупания негативизъм и напрежение през деня.

Идва ред и на фотографията, за която вече спомена. Кога се запозна с нея?

Подозирам, че влечението ми към фотографията е било винаги закътано дълбоко в сърцето ми, но е чакало подходящия момент, за да се прокрадне постепенно в мислите ми, да узрее и се развие като желание и страст.

Вдъхновение и желание към фотографията провокираха обаче децата ми, изяви се след раждането на второто дете. Дъщерите ми са неизчерпаем източник на енергия, която отключва моята креативност. Те са винаги готови да се включат във фотосесиите, които организирам, щастливи да бъдат част от процеса на концепция, подготовка, реализация. Напоследък Виктория – по-голямата, сама инициира подобни снимки и ме радва да видя, че аз май съм й предала част от моята страст. Никол е артистична и камерата я обожава. Тя е мечтата на фотографа. Защото основата за добра снимка е да имаш красив модел, копнеещ да бъде фотографиран.

Какво те провокира да продължаваш развитието си? Вече не си само модел, но и фотограф. Какво е усещането?

Опитът ми като модел ме кара да се чувствам уверена и спокойна като цяло в тази среда. В ролята на фотограф усещам по-голяма отговорност. Вече по-голямата част от този процес е в мои ръце. Фотографът трябва да намери точен подход, за да предразположи модела и той да работи с лекота и да покаже своя потенциал. Комуникацията модел – фотограф в моя стил на работа е от съществено значение. Наскоро имах фотосесия с 3-годишно дете. Пяхме песнички, танцувахме и се смяхме, за да създадем атмосфера. Готова съм на всякакви саможертви за комфорта на модела.

За нас застана пред обектива на много популярен фотограф. Къде и как го срещна?

В Дубай напоследък работя с един много талантлив фотограф, казва се Надя Онода. Тя напоследък е моя упора, вдъхновение и прекрасен учител. Омъжена е за украинец и така се запознах с Вадик Зубров. Той е доста популярен в страната си, като има своите лекции и уъркшопове в Европа.

Начинът му на снимане привлече интереса ми. Работата му е различна, има специфичен разпознаваем почерк. Впечатлена съм от стила му на снимане, който е много близък до моите идеи за съвременна и креативна фотография. След това той ме покани да снимаме заедно. Така се стигна до посещението му в България през април. Посети София и Пловдив и беше впечатлен от архитектурата и на двата града, от лицата, природата. Не го впечатлихме с храна, защото той се храни изключително здравословно.

Какво ти дава работата с него?

Безценен опит, вдъхновение, обмяна на идеи. Срещите с хора носят промяна, обогатяват и дават знания. Аз от всекиго мога да науча нещо.

Какво прави един фотограф професионалист?

Какво е да си професионалист – да се стремиш към най-високите критерии, но и да не спираш да работиш. Работиш усилено, стремиш се към нови знания и трупаш опит и не допускаш самодоволно да се самозабравиш. Това е гаранция, че ще загубиш таланта си.

Какво ти дава работата зад обектива?

Като модел имам типаж и следвам нечии инструкции. А в ролята на фотограф вече сценарият е в мои ръце и мога да дам повече свобода на въображението си. Мога да покажа ситуацията през моя поглед и красотата така, както аз я усещам.

Какво те вдъхновява да продължаваш напред?

Пътуването. Всяко ме вдъхновява и се завръщам заредена с нови идеи и мечти. Сега е идеята в най-скоро време да направя фотоизложба.

В предишния брой представихме за първи път твои снимки, които имат своя история, споделена от теб в социалните мрежи. Често ли каниш хора да ги снимаш?

Да. Пътувам много и имам щастието да се срещам с различни хора, да търся възможност за откриване на нови и интересни ситуации, които мога да уловя с обектива. Обичам да снимам портрети. Обичам да снимам деца.

По време на снимките ти за HELLO! България имаше ли момент, в който искаше сама да се снимаш? Да бъдеш и на двете места?

Не мога да отрека, че моделството винаги е било интригуващо за мен, и при възможност все още позирам с удоволствие. Вярвам, че съм добра и имам какво да представя.

Какво предизвикателство си поставяш в снимането?

Развитието ми като фотограф е в началото и пред мен тепърва предстоят провокации, които съм готова да посрещна.

Снимам напоследък фотосесии в изоставени сгради. Интересна ми е тази концепция на представяне на красивия бляскав модел на фона на заобикалящата го контрастна среда на старинно и запуснато, но с духа на своята история и красота, понякога непреходна от времето.

Би ли снимала модна сесия на сестра си Боряна?

Ще е страхотно, между нас има такава спойка. При всички случаи ще е удоволствие да имам такъв красив модел 😉

За какво мечтаеше, преди да станеш модел?

Да имам прекрасно семейство, да пътувам по света… Благодарна съм на съдбата, че мечтите ми се сбъдват.

За какво мечтаеш днес?

Мечтая да имам нови и нови възможности да пътувам, да откривам интересни локации за снимки, да направя най-уникалните, невиждани досега кадри! Да срещам хора, които ме вдъхновяват!

Като се погледнеш в огледалото, какво четеш в отражението?

Отговорна майка, човек, пълен с жажда за живот, мечтател.

На финал – колко е разстоянието между Дубай и България?

След честите пътувания осъзнаваш, че разстоянието е абстрактно понятие. В която и точка на света да съм, съм си създала модел на общуване с най-близките и сме в постоянен контакт. Разстоянието не ми пречи за взаимното общуване.

ИНТЕРВЮ: СТАНИСЛАВ ДОЧЕВ

ФОТО: ВАДИК ЗУБРОВ

ГАРДЕРОБ: РОМАНТИКА/СОФИЯ БОРИСОВА

Публикувано в списание HELLO! България брой 5 (157).

Всички права са запазени!

Redaktor2 Author