Андре Токев: В кухнята съм диктатор, а през свободното си време – пънкар

Ред и дисциплина са задължителните условия, които Chef Андре Токев стриктно спазва в ежедневието си, и предвид натоварения му график разбираме, че те са необходимите съставки, на които се дължи успехът му в професионален план. Когато не е в телевизионното студио за снимките на новия сезон на MasterChef по bTV, работи в ресторантите си, или ако трябва да си послужим с малко математиката – шеф-готвачът работи по седем дни в седмицата. Първоизточникът на щастието му в личен аспект обаче са неговите деца. Какво още прави живота му пълноценен, ни разкрива самият Андре…
Отново предстои да те гледаме на малкия екран като част от журито в предаването MasterChef. Какво различно ще предложите на зрителите?
Този път отборът ни представлява интересна конфигурация – сега сме двама готвачи и един ресторантьор. Лео управлява два успешни ресторанта и придава нотка от италианската кухня, която не можем да си изкривим душата, че напоследък присъства във всички видове рецепти. Аз и Петър Михалчев сме креативни и приготвяме уникални деликатеси, но понякога трябва да говорим и на езика на публиката. Истината е, че тримата се сработихме много добре и се забавляваме. Отделно Лео говори български език по забавен начин и на моменти се получават интересни разговори. От друга страна, участниците тази година са изключително концентрирани. В миналия сезон бяха много шумни, а новите претенденти за MasterChef са целенасочени и се получава невероятна битка в кухнята.
Взискателността ви в кулинарно отношение е безспорна. Взискателен ли сте и в личния си живот?
По принцип винаги съм взискателен към всичко, което правя, и никога не съм доволен от резултата. Това е моят мотор за развитие и самоусъвършенстване. Точно взискателността ми ми помага да бъда на това ниво. Но в свободното си време мога да се изключа тотално, да се наслаждавам на живота, да се отърся от реда и дисциплината, които са задължителни за мен в кухнята. Не обичам хаоса, но понякога съм спонтанен. Случвало се е със съпругата ми да решим след три дни да заминем на екскурзия в чужбина. Спонтанността позволява на хората да се откъсват от ежедневието и да релаксират.
Какъв бяхте преди пред името Ви да добавите титлата Chef?
Същият съм си. Не съм се променял. Имам две крайности в поведението си. В кухнята съм диктатор, а през свободното си време – пънкар. Тази комбинация ми позволява да бъда креативен и практичен.
Имало ли е вариант животът Ви да поеме в друга посока и кулинарията да остане просто хоби?
В началото беше само хоби и имаше вариант да се занимавам професионално с ръгби. Освен това проявявам интерес към историята и математиката. Но в един момент реших, че хобито ми е най-бързият и лесен вариант да навляза в професията, и до ден днешен не съжалявам. Спортът е до момент, а готвач мога да бъда цял живот. Вярвам, че съм взел абсолютно правилното решение, защото освен всичко останало аз се забавлявам в кухнята. Когато се събудя сутрин, тичам към нея, а не чувствам досада, че трябва да отида на работа.
Отгледали сте две дъщери – Ренате и Елиза. С какво те Ви карат да се гордеете?
Да кажем, че съм помогнал, защото ги отгледах със съпругата ми. Гордея се, че и с двете ми дъщери сме приятели. Това ме радва най-много. Определено отношенията ни не могат да бъдат определени като строги.
Вярвате, че родителят може да бъде приятел с детето си?
Напълно! И това ни позволява да си говорим на всякакви теми и да си споделяме всичко без притеснения. Истината е, че Ренате и Елиза пораснаха и се превърнаха в личности с добри разбирания за живота – това ме прави най-щастлив, защото се дължи отчасти на мен, отчасти на моята съпруга.
Какво възпитахте в тях?
На първо място да бъдат хора. Всички сме еднакви и ги възпитахме, че няма разлика у хората. С моята съпруга сме им обяснили, че трябва да се забавляват и да  бъдат позитивни в живота.
Какво е общото между бащинството и кулинарията?
До известна степен възпитанието. Още от началото се учим на уважение и дисциплина. Трябва да се създаде екип и отборно мислене, което накрая помага да се разбираме добре и да си помагаме. В кухнята е същото – създаваш си отбор, внасяш ред и дисциплина, докато не се превърнат в ежедневие, и насърчаваш силното желание и постигането на цели.
За коя световноизвестна личност бихте сготвили нещо с удоволствие?
За мен всяка чиния е уникат и готвя за всеки с удоволствие. Няма значение коя е личността, за която ще го направя, важното е да си струва.
Знаем, че имате отношение и към благотворителността.
В интерес на истината преди години извършвах повече благотворителни дейности, но вярвам, че всеки може да даде повече, в това число включвам и себе си. Трябва повече да помагаме на нуждаещите се – като започнем от деца до възрастни хора. Предпочитам да го правя чрез действия – например деца от сиропиталища са били на стажове при мен. Според мен личното отношение е по-важно. Разбира се, подкрепям и финансовата помощ, когато е за лечение.
Кое в живота Ви кара да обичате?
Децата. Просто нямам обяснение, но когато видя двете ми дъщери, не мога да опиша обичта, която изпитвам.
Разбираме, че децата са основната причина за личното Ви щастие. Готов ли сте вече за внуци?
Децата дават смисъл на живота. Толкова е просто, че дори не може да се обясни. Готов съм! Мои познати и приятели казват, че да имаш внуци, е още по-хубаво и по-интересно. Тогава осъзнаваш, че си отделил много малко време на своите деца, и искаш да го компенсираш с внуците. Освен това твърдят, че те карат да се чувстваш по-млад. Определено трябва да се преживее!
Издайте ни рецептата си за щастлив семеен живот.
Най-важното е двама души, които създават семейство, да се приемат такива, каквито са. Те трябва да си помагат в начинанията. Когато единият от двамата иска да постигне нещо, другият да му оказва подкрепа. Те не трябва да се конкурират помежду си. Мисля, че това е основен проблем при много двойки и семейства. Събираш се с даден човек, защото го обичаш, и искаш да успявате и вървите заедно напред.

ИНТЕРВЮ: МАГДАЛЕНА ГЕОРГИЕВА
ФОТО: PR

Публикувано в списание HELLO! България брой 3 (167).
Всички права са запазени!

Redaktor2 Author