Александър Сано и Силвия Петкова срещу шофирането в нетрезво състояние по време на баловете

Програмата „Шофиране = Отговорност“ осъществи своята голяма цел и придоби мащабен национален характер в месеците, предхождащи традиционните ученически балове в България. Десетки училища се включиха в кампанията в опит да бъде ограничено шофирането в нетрезво състояние сред младите и бъдещи шофьори от 11-и и 12-и клас.

Любимите актьори и лица на инициативата Александър Сано, Силвия Петкова и популярните комици от „Нема К‘во“  посетиха най-активните училища в различни градове в страната където се срещнаха със стотици ученици, участвайки в дискусии по темата, посветени на превенцията на един от най-наболелите проблеми в този период на годината, когато рискът от пътни произшествия в следствие на употребата на алкохол значително се увеличава. Актьорът Ники Станоев също се включи в кампанията и бе специален гост в няколко училища месеците април и май.

През учебната 2017/2018  година се включиха над 40 училища от 20 града в България, като бяха обучени над 5000 деца в рамките на 284 учебни часа.

Основа на образователния модул и негов основен инструмент е 17-минутният игрален филм „Моментът никога не е само един“ с участието на Александър Сано, Силвия Петкова, Силвестър Силвестров, Филипа Балдева и млади актьори от НАТФИЗ. Комиците от група ”Нема к’во” пък създадоха специално представление, посветено на темата „Бъди отговорен, не шофирай пил“.

Тази година социалният проект на Перно Рикар България „ШОФИРАНЕ=ОТГОВОРНОСТ” получи официалната подкрепа на Министерството на образованието и науката. Заслуга за това има високата ефективност на разработения учебен модул, който предоставя изключително полезен ресурс на класните ръководители и ангажира вниманието на младежите по атрактивен начин и развенчава митовете за бързо изтрезняване сред начинаещите и бъдещи шофьори на възраст 16-25 г.

Партньори на програмата са Асоциация Родители, Българска асоциация на пострадали при катастрофи, СПИРИТС България, Съюз на българските автомобилисти, МВР, дирекция „Пътна Полиция“.

hello Author