Александър Ковачев: Успехът се крие в детайлите

Мнозина разчитат на случайностите в живота, но Александър Ковачев определено не може да бъде причислен към тях. Залагайки на всеки малък детайл в работата си, интериорният дизайнер беше обявен за Дизайнер на годината в първото издание на Dibla Design Awards. А на 22 ноември предстои да „предаде короната“ в Sofia Event Center.

Какво те подтикна да се насочиш към сферата на интериорния дизайн?

Професията за мен е моят живот! Влечението към красивото е нещо съвсем логично, нали? А когато страстта прерасне в работен процес, тогава всичко става хармонично. Поне при мен така се разви ситуацията – влечение – страст – професия. Случи се преди 15 години, но усещането ми е все едно съм правил това цял живот.

На какво държиш най-много като интериорен дизайнер?

Държа дори на малкия скрит ъгъл зад кухненското помещение, на смесителя в банята, на меката велурена повърхност, която се покачва, като отворите шкафчето. Всичко е важно! Всичко трябва да бъде съвършено! Успехът в нашата професия се крие в детайлите.

А на какво разчиташ при работата си?

На екипа ми, на доверието на клиента към нас. На здрави нерви. На много труд. Понякога на вдъхновение. Рядко на късмет.

Изграждаш ли специална връзка с клиентите си чрез своята работа?

Дори бих я определил като интимна. Не в буквалния смисъл, но аз знам от коя страна на леглото спи мъжът, от коя дамата. Знам дали се будят нощем, колко чифта обувки имат, как се хранят, какво питие консумират след вечеря.

Миналата година беше отличен като Дизайнер на годината в първото издание на конкурса. Чия оценка и признание са важни за теб?

Оценките при мен са три – моята, на екипа ми и на клиентите ми, разбира се. Така “коктейлът” е завършен. А когато получа признание и от единствената платформа за интериорен дизайн в България, напитката, освен че е вкусна, става и красива.

Какво очакваш от тазгодишното издание на конкурса?

С две ръце подкрепям дейността на Dibla. Когато аз започнах да се занимавам с дизайн, за съжаление подобни инициативи не съществуваха. Младите таланти трябва да бъдат подкрепени. Да се почувстват оценени. Да получат своя шанс. Творците имат нужда да са обединени. Така силата и успехът им растат. Нямам търпение за новото събитие, на което да предам щафетата.

Какъв е личният ти почерк в интериорния дизайн?

Създаваме безвремеви интериор. Дизайн, който е устойчив в годините. Не само материално, но и визуално. Без колебание бих участвал в Dibla Design Awards 2017 с проект от 2014-та година.

ИНТЕРВЮ: МАГДАЛЕНА ГЕОРГИЕВА

ФОТО: ЛИЧЕН АРХИВ

Публикувано в списание HELLO! България брой 11 (163).

Всички права са запазени!

Redaktor2 Author