Александър Алексиев: „Възвишение“ беше много истинско изживяване

Първата прожекция на „Възвишение“ се осъществи в Деня на будителите в Котел, а след това и екранизацията на едноименния роман на Милен Русков, беше прожектирана и в останалите по-големи български градове. Официалната премиера ще се състои на 7 ноември в София, а от 10 ноември българската продукция тръгва по кината.

На медийна пресконференция с режисьора Виктор Божинов, продуцентите Иван Дойков, Оксана Шаламанова, Нина Алтъпармакова и актьорския състав, от който присъстваха Александър Алексиев (Гичо), Стоян Дойчев (Асенчо), Филип Аврамов (Димитър Общи), Параскева Джукелова (майката на Гичо), Христо Петков (Тодор Шумненеца), Кирил Ефремов (Петко Страшника) и Благовест Благоев (Наш Тотко), разкриха интересни факти около кинолентата.

Режисьорът Виктор Божинов не пропусна да отдаде значимото на Милен Русков, който е автор на едноименния роман. „Милен Русков е написал гениален роман, готов да бъде превърнат във филм. Последните три години преминаха в едно, ако мога да го определя, колосално усилие. То по някакъв начин беше много трудно, и същевременно много лесно, именно заради ракетата-носител, която е романът „Възвишение“.

Божинов разкри, че първата версия на филма е била с продължителност 3 часа и 10 минути, а втората – 2 часа и 50 минути. Финалната версия е 2 часа и 20 минути. „Ако ви липсва нещо, отпаднало е по пътя.“

Самият Милен Русков разкри кой е най-силният момент във филма според него. „За най-близък до духа на книгата момент във филма намирам финала. Смятам, че той е най-хубавата част (от екранизацията).“

Подготовката беше сред темите, които вълнуваха зрителите в киносалона. Кирил Ефремов разясни: „Направихме два лагера за по няколко дни в една хубава къща. Там репетирахме част от сцените, за да може, когато отидем на терен, да знаем какво се прави. Истината е, че отидохме на снимачната площадка и направихме съвсем други неща. Този подготвителен период беше много приятен. Оказа се, че не е лошо да живеем няколко дни заедно с моите колеги и Вики. Вечерно време си организирахме борби. Беше интересно“.

Неговият колега и екранен партньор Христо Петков допълни: „Всичко това се случи в Калугерово, където Вики има къща. Аз си спомням, че отидох малко по-късно и с пристигането още усетих, че тези хора, по някакъв начин вече са се сближили. Въпреки че голяма част от нас си бяхме близки колеги и приятели и отпреди. Но е факт, че тези два лагера ни събраха много. Ние снимахме на много различни места в България, но четата, която бяхме, успяхме да бъдем заедно през цялото време във всичко, което правим“.

Разбира се, главният актьор Александър Алексиев, който се превъплъти в образа на Бачо Гичо също сподели няколко думи за подготовката на актьорския състав преди снимките.„Освен сборните лагери, които направихме, подготовката ни стартира още в момента, в който Виктор ни избра за този проект. Със Стоян (Асенчо) прекарахме много време преди самите снимки и в общи линии се готвихме постоянно. Но от работата ни на терен, се родиха много неща. Не сме имали сухи репетиции как ще премина дадена сцена. Според мен това беше много вълнуващо. Както казаха Христо и Кирил, много се сплотихме. Цялото изживяване беше много истинско. Няма да забравя начина, по който Филип се отнасяше към мен и Стоян. Водеше ни с неговата кола след снимки от Гложенския манастир. Партньорската подкрепа, която имахме като актьори, беше много вълнуваща.“

За Стоян Дойчев това беше дебютна роля в киното. Той не пропусна да изрази благодарността си към Александър и към целия екип. „Мисля, че се създаде една прекрасна атмосфера за работа. Отношенията между Гичо и Асенчо ги пренесохме и в личните си взаимоотношения. Те продължават и след филма по интересен начин.“

Режисьорът Виктор Божинов обясни избора на двата водещи образи във „Възвишение“. „Когато правихме кастинга, аз знаех, че главният герой трябва да бъде синеок, защото синеоките хора задържат внимание по-дълго време. А сложността на кастигна беше в това, че трябва да избереш главен герой и трябва да откриеш другия главен герой. И те трябва да си отиват много. Така че в момента, в който Асенчо каже: „Бачо Гичо“, трябва да повярвате, че той е малко по-голям. Бяхме зациклили много здраво. Пробвахме с различни хора до един прекрасен момент, в който в момент на отчаяние видях кастинг-режисьорката Мая Бежанска. Обясних ѝ, че страшно съм закъсал, защото ми трябва малък, готин, органичен и хитър човек. А тя ми отвърна веднага: „А, Стоянчо от нашия театър!“ До този момент не го познавах, така че е важно да отбележа, че това е дебют за Стоян въобще пред камера. Подготовката наистина се случваше на много нива“, призна Божинов.

Фото: Ивелин Солаков

Redaktor2 Author